Υπό κλοιό νέων πιέσεων το Χ.Α., στο -3% οι τράπεζες

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 14:51
UPD:14:53
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Υπό κλοιό νέων πιέσεων τελεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές επέστρεψαν οδηγώντας τις τράπεζες σε απώλειες της τάξης του 3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 1,82% και διαμορφώνεται στις 663,69 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Βαρίδι, όπως είναι φυσικό, αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχωρεί κατά 3,22% στις 401,62 μονάδες. Στο επίκεντρο των πωλητών βρίσκεται εκ νέου η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χάνει το 7% της αξίας της.

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες κατά 3%, η Eurobank κατά 2,25% και η Εθνική Τράπεζα κατά 2%. Από την πλευρά της, η Attica Bank υποχωρεί μετρίως, παρουσιάζοντας κάμψη 1%.

Οι σημερινές απώλειες, οι οποίες έρχονται ως συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης +8%, συνιστούν αποτέλεσμα των διάφορων σεναρίων σχετικά με την εξουδετέρωση της βραδυφλεγούς βόμβας των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Οι επενδυτές αποτιμούν όλες τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις προτάσεις δημιουργίας είτε Προγράμματος Προστασίας Ενεργητικού, είτε Οχημάτων Ειδικού Σκοπού, για τη χρηματοδότηση των οποίων θα αντληθούν χρήματα από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισ. δολαρίων.

Θα πρέπει πάντως, να βρεθεί μια «φόρμουλα», ώστε να μην θεωρηθεί ότι παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες για το «bail in» και τις «κρατικές ενισχύσεις». 

Στο μεταξύ, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιαγοράς ξεχωρίζει η πτώση των ΕΛΠΕ, Lamda Development, ΟΤΕ και Jumbo, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 3,07%, κατά 2,75%, κατά 2,02% και κατά 1,65%, αντίστοιχα.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 42,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών 16 ενισχύονται, 72 υποχωρούν, 13 παραμένουν στάσιμες και 97 είναι ανενεργές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα