Δίχως φρένο το ράλι στην τιμή του πετρελαίου

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 12:13
UPD:12:15
REUTERS/© Lucy Nicholson / Reuters

Δίχως φρένο συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την επάρκεια της αγοράς, μετά τις επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στις ιρανικές εξαγωγές αργού.

Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια Brent ενισχύονται κατά 0,10 δολάρια και διαμορφώνονται στα 84,68 δολάρια ανά βαρέλι, με τα σωρευτικά κέρδη της εβδομάδας να ορίζονται στο 2,5%.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 0,30 δολάρια και ανέρχονται στα 74,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Πρόκειται μάλιστα, για τα υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 4,5 ετών, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στις διεθνείς αγορές.

«Οι φόβοι ότι το αμερικανικό εμπάργκο θα προκαλέσει ελλείψεις στις αγορές, εντείνονται ολοένα και περισσότερο» σχολιάζει ο Νόρμπερτ Ρούκερ, επικεφαλής του τμήματος commodity στην Julius Baer.

Από την πλευρά τους, Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιχειρούν να βάλουν ένα «φρένο» στην άνοδο του πετρελαίου, δεσμευόμενες για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, με στόχο την αναπλήρωση του ιρανικού κενού.

Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις, η τιμή του αργού παραμένει σε επίπεδα, αυξημένα κατά 15% - 20% σε σχέση με τα μέσα Αυγούστου.

Η Ουάσιγκτον στις 4 Νοεμβρίου θα θέσει σε εφαρμογή τον β’ γύρο των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, ως συνέχεια της αποχώρησης του Λευκού Οίκου από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αμερικανικό εμπάργκο θα αφαιρέσει άμεσα από την παγκόσμια αγορά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ωθώντας σε άνοδο τις τιμές και προκαλώντας ελλείψεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα