Ευκλ. Τσακαλώτος: Απολύτως διαχειρίσιμη η κατάσταση στις τράπεζες

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 14:25
UPD:15:01
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η πρόκληση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι «απολύτως διαχειρίσιμη».

Καθησυχαστικός για την κατάσταση στις τράπεζες εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα μετά τις ισχυρές απώλειες του χρηματοπιστωτικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η πρόκληση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι «απολύτως διαχειρίσιμη».

Πρόσθεσε δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν όχι μόνο επιτύχει, αλλά και υπερβεί τους στόχους των ευρωπαϊκών αρχών για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευρύτερες θετικές εξελίξεις του κλάδου, διαβεβαιώνοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι «σε πολύ καλή θέση», είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένα» και αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις.

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα, και αυτά πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά» έσπευσε να προσθέσει.

Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς, οι οποίοι γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, ενώ «υπάρχει και μια κυβέρνηση, η οποία συναινετικά συζητά με όλους».

«Θα παρακαλούσα λοιπόν, όλους να είναι προσεκτικοί και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα (σ.σ. NPLs), κάτι το οποίο θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για ένα όχημα ειδικού σκοπού, στο οποίο θα μπορούν να μεταφέρουν κόκκινα δάνεια οι τράπεζες.

Το συγκεκριμένο όχημα θα χρηματοδοτείται από το μαξιλάρι ασφαλείας και ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το σχέδιο, που βρίσκεται υπό εξέταση και το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Χθες, οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών κατέγραψαν απώλειες άνω του 8%, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση άγγιξε και το 11%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να διολισθαίνει -έστω και πρόσκαιρα- ακόμη και στο επίπεδο του 29%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα