Βασιλεία: Κεφαλαιακό έλλειμμα μόλις 25,8 δισ. δολ. για τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 13:05
UPD:13:08
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κοντά στα επιζητούμενα επίπεδα βρίσκονται τα κεφαλαιακά αποθέματα των μεγαλύτερων τραπεζών, διεθνώς, έχοντας σχεδόν ευθυγραμμιστεί με τις αναθεωρημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή της «Βασιλείας» επιβεβαίωσε ότι οι 111 μεγαλύτερες τράπεζες έχουν σωρευτικό κεφαλαιακό έλλειμμα μόλις 25,8 δισ. δολαρίων, καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει ενισχυθεί στο 12,9% -ποσοστό, τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο.

Η επιτροπή της «Βασιλείας» έχει δημοσιεύσει μία σειρά αυστηρότερων κανονισμών -με τελευταία τον Δεκέμβριο του 2017- για το επίπεδο των αναγκαίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε μία προσπάθεια να αποσοβηθεί ο κίνδυνος επανάληψης της μεγάλης κρίσης του 2008.

Παρότι οι νέοι κανόνες δεν θα είναι υποχρεωτικοί έως τον Ιανουάριο του 2022, οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ήδη ευθυγραμμιστεί με τους αναθεωρημένους κεφαλαιακούς στόχους.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε προσφάτως, ότι οι τράπεζες της Ε.Ε. χρήζουν συνολικών κεφαλαίων, αξίας μόλις 24,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις της «Βασιλείας».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα