Γ. Δραγασάκης: «Οχι» πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό

Δεν είμαστε σε αδιέξοδο. Τα stress tests έδειξαν ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων στις τράπεζες, αλλά ακόμη κι αν χρειάζονται υπάρχουν λύσεις
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 12:12
UPD:12:14
INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την εκτίμησή του ότι όποιο κι αν είναι το πρόβλημα με τις τράπεζες υπάρχει λύση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο, ενώ χαρακτήρισε εγκληματικό το να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, και εντελώς ανεύθυνη τη στάση της Ν.Δ.  

Εξηγώντας την αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο, ο κ. Δραγασάκης μιλώντας  «Στο κόκκινο 105,5», τόνισε ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, στον τομέα των τραπεζών με βάση τα stress test υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ο ELA μηδενίστηκε και στην κατηγορία των κόκκινων δανείων έχουν πιαστεί οι στόχοι.

«Από την άλλη πλευρά», είπε, «τα αποτελέσματα των τραπεζών του πρώτου εξαμήνου του 2018 έχουν προβληματίσει και οι στόχοι του δευτέρου εξαμήνου είναι φιλόδοξοι, επίσης έχει προβληματίσει η περίπτωση της Follie - Follie και υπάρχει ακόμη θέμα με τα κόκκινα δάνεια».

Αλλά, επεσήμανε, «δεν είμαστε σε αδιέξοδο. Τα stress test έδειξαν ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων στις τράπεζες, αλλά ακόμη κι αν χρειάζονται κεφάλαια υπάρχουν λύσεις», σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στη μείωση των κόκκινων δανείων και στη χορήγηση νέων δανείων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δραγασάκης τόνισε: «Όχι όμως πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό» και συμπληρώνοντας πως είναι εντελώς ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «το Χρηματιστήριο διέπεται από πολλούς παράγοντες. Οποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχει λύση. Όχι πολιτικά παιχνίδια».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καλέσει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο με την συμμετοχή των τραπεζιτών για να συζητηθεί το θέμα των χορηγήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα οι τράπεζες μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και ανέφερε πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να βγει ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Ταμείο Υποδομών» το οποίο θα αφορά στη χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομών και το επιτόκιο θα είναι 0%, έτσι ώστε με την χρηματοδότηση των τραπεζών να διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 3%.

Ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την «επίθεση» που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «οι θεσμοί πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».

Όσον αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των τραπεζών από τον ίδιο στον υπουργό Επικρατείς Αλέκο Φλαμπουράρη, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ίδιος το είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο από τον πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον συντονιστικό ρόλο που είχε στον τραπεζικό τομέα και ο πρωθυπουργός το υιοθέτησε.

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων ο κ. Δραγασάκης είπε πως είναι αισιόδοξος ότι δεν θα μειωθούν, ενώ  για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σημείωσε πως αυτό θα επιτευχθεί από την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της εισφοροδιαφυγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα