Alcoa: Απεφεύχθη απεργία, υποχώρησε η τιμή του αλουμινίου

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2006 13:35

ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στην εταιρεία, πέτυχε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, Alcoa Inc., αποφεύγοντας μια απεργία, που θα απειλούσε την παραγωγή και θα οδηγούσε χαμηλότερα τις τιμές των μετάλλων.

Η ανακοίνωση, έγινε σήμερα, περίπου 100 λεπτά πριν από τη σημερινή προθεσμία στη 1 π.μ., που είχαν θέσει οι 9.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία και οι οποίοι θα κατέβαιναν σε απεργία σε 15 χυτήρια αλουμινίου των ΗΠΑ, μονάδες επεξεργασίες και εργοστάσια. Η συμφωνία θα δοθεί στα μέλη της ένωσης εργαζομένων για την επικύρωσή της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένωσης των εργαζομένων, σε δήλωση που έκανε αργά χθες βράδυ.

Οι τιμές του αλουμινίου στο Λονδίνο, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 50% πέρυσι, κινήθηκαν πτωτικά μετά την ματαίωση της απεργίας των εργαζομένων, που απειλούσε περίπου το 1/ 4 της παραγωγής της Alcoa. Η απεργία στην Inco Ltd., τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής νικελίου στον κόσμο, επίσης απεφεύχθη μετά τη συγκέντρωση των εργαζομένων της χθες στο Οντάριο και την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας.

Το αλουμίνιο για παράδοση σε τρεις μήνες, υποχώρησε έως 55 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 2.595 δολ. ο μετρικός τόνο στο London Metal Exchange. Στις 3:34 μ.μ., ώρα Σαγκάης, το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 2.625 δολάρια. Πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας εργαζομένων και Alcoa, το αλουμίνιο σημείωνε άνοδο 37 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 2.687 δολ. ο τόνος. Το αλουμίνιο για παράδοση τον Αύγουστο, υποχώρησε έως 580 γιουάν, ποσοστό 2,7%, για να κλείσει στα 20.780 γιουάν ο τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Η παγκόσμια δυναμικότητα σε αλουμίνιο της Alcoa, ήταν πέρυσι 3,884 εκατ. τόνους, εκτός της παραγωγής της στη Βόρειο Καρολίνα, όπου το εκεί εργοστάσιο αδράνησε το 2002. Διεθνώς, η βιομηχανία είχε δυναμικότητα 36,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Alcoa το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα