Στην Αθήνα η Γ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 22:44
UPD:22:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας της 58ης γενικής συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (World Federation of Exchanges - WFE) που φιλοξενείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών στην Αθήνα, εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ενώ υποδέχτηκε και 6 νέα μέλη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από πλήρη μέλη στα 70 - ένα ιστορικό ρεκόρ. Με την προσχώρηση των 6 νέων μελών, η WFE πλέον εκπροσωπεί περισσότερους από 200 παρόχους υποδομών κεφαλαιαγοράς.

Η Ναντίνι Σουκουμάρ, διευθύνουσα σύμβουλος της WFE, δήλωσε: «Τα μέλη αποτελούν τη ζωογόνο δύναμη κάθε εμπορικής ένωσης, και τα νέα μέλη μας αποδεικνύουν το πραγματικό παγκόσμιο εύρος και τις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων στην WFE σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπούμε ένα τέτοιο ποικίλο φάσμα οργανισμών - και με τα πλήρη μέλη να έχουν φτάσει τα 70, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τα 57 χρόνια της ιστορίας της συνομοσπονδίας μας, ο ρόλος μας ως η φωνή της παγκόσμιου κλάδου υποδομών της αγοράς, ποτέ δεν υπήρξε σημαντικότερος.

Επιπλέον, με την διεύρυνση του αριθμού των μελών, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους σκοπούς που ενδιαφέρουν τα μέλη μας, εστιάζοντας σε θέματα κρίσιμου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως το κεφάλαιο των κεντρικών αντισυμβαλλομένων, η βιωσιμότητα, οι αναδυόμενες αγορές, η ακεραιότητα της αγοράς, η κανονιστική συνοχή, οι σημασία της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβερνοασφάλεια και το FinTech».

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που ακούστηκαν στις συναντήσεις του συνεδρίου, αφορούσε το θέμα της νομοθεσίας των κεφαλαιαγορών.

Συγκεκριμένα, υπήρξε ομιλία από τον πρόεδρο της ESMA (EuropeanSecurities and Markets Association) Στέφεν Μάιτζουρ, καθώς και πάνελ ομιλητών με τη συμμετοχή του.

Εκεί τονίστηκαν τα εξής: 

  • Με την εφαρμογή της MiFID II από την 3/1/2018, παρατηρήθηκε η μεταφορά μεγάλου ποσοστού συναλλαγών που εκτελούνταν εξωχρηματιστηρικά, σε συστηματικούς εσωτερικοποιητές (Systematic Internalisers). Αυτό που παρατηρήθηκε και ζητούνται ενέργειες για την διόρθωσή του, είναι ότι η τιμή συναλλαγής στους εσωτερικοποιητές στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σε μικρότερο βήμα τιμής από αυτό που επιτρέπεται σε Χρηματιστήρια και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών, και μάλιστα για συναλλαγές μικρής αξίας.  
  • Όσον αφορά το BREXIT, διαφαίνεται ότι ο βασικός στόχος της ESMA είναι να φροντίσει, ώστε οι εταιρίες που μεταφέρουν τις έδρες τους από το Λονδίνο, να μπορούν να βρουν το ίδιο νομοθετικό-κανονιστικό πλαίσιο στις διάφορές αγορές που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν. 

Επιπλέον, στόχος της ESMA είναι η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου των κεφαλαιαγορών των τρίτων χωρών σε σχέση με το BREXIT, καθώς και η απαραίτητη προετοιμασία για αποφυγή κινδύνων στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας για το BREXIT. Τέλος η WFE δημοσίευσε σήμερα έκθεση για τις μικρομεσαίες κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, η οποία περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση 33 μικρομεσαίων κεφαλαιαγορών σε 29 μέλη της WFE. 

Ορισμένα από τα βασικά σημεία αναφοράς της έκθεσης αυτής είναι τα εξής:

  • Στο τέλος του 2017, 6.807 εταιρίες εισήχθησαν στις 33 αυτές μικρομεσαίες κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, με συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια.
  • Πάνω από 12.000 εταιρίες έχουν εισαχθεί σε αυτές τις αγορές, με συνολικό ποσό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 251 δισ. δολάρια. 

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα