Ε.Ε.: Η αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται για πιο αυστηρό πλαίσιο στις εκπομπές ρύπων

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 20:02
UPD:20:18
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Υπέρ των πιο  αυστηρών στόχων για τις εκπομπές ρύπων της βιομηχανίας αυτοκινήτου τάσσεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία εξέλιξη που οδηγεί στην τελική ευθεία την μακροχρόνια μάχη για το θέμα στους κόλπους της κοινότητας, αλλά και εντείνει την πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες της ηπείρου.

Οι Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση που θέλει να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων νέων αυτοκινήτων και βαν κατά 20% έως το 2025 και κατά 40% έως το 2030. Η πρόταση θα πρέπει βεβαίως να λάβει τώρα και την έγκριση των κρατών- μελών. Και αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση δεδομένων των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία για το ρυθμό της μείωσης των εκπομπών ρύπων. 

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενώ οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες διαμαρτύρονταν για υπερβολικά επιθετικούς στόχους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και Ευρωπαίοι πολιτικοί είχε επικρίνει την προσέγγιση της Κομισιόν ως υπερβολικά χαλαρή. 

Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή Περιβαλλοντικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε μία πιο φιλόδοξη πρόταση για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 45% έως το 2030. Στην σημερινή ψηφοφορία εγκρίθηκε ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές που στήριζαν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και εκείνους, που τόνιζαν το κόστος για τη βιομηχανία αυτοκινήτου και συνολικά την οικονομία. 

Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, αν και κανείς δεν περιμένει οριστική συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Δεκεμβρίου. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται ήδη πάντως. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκαναν άλμα 42% στα 195.000 οχήματα το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και εξακολουθούν να αντιστοιχούν μόλις στο 2% του συνόλου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα