Η βουτιά των ελληνικών τραπεζών

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 18:44
UPD:18:51

Των Ειρήνης Σακελλάρη και Ιουλίας Ζαφόλια

Στο κενό βούτηξαν οι ελληνικές τράπεζες αποτυπώνοντας τον προβληματισμό των επενδυτών από τότε που αυτές δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους. Το πρόβλημα για τα ελληνικά συστημικά ιδρύματα είναι πως πρέπει να κινηθούν επιθετικά σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια με κίνδυνο να πρέπει να λάβουν και νέες προβλέψεις όπως επίσης το γεγονός πως δεν παράγουν εργασίες δηλαδή δεν πραγματοποιούν νέες χορηγήσεις.

Το sell off θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολικό  πάντως σύμφωνα με την Morgan Stanley. Ωστόσο ενεργοποιήθηκαν κάποια αλγόριθμοι βάσει των οποίων οι μεγάλοι επενδυτές δίνουν αυτόματες εντολές κάτω από κάποιο ύψος τιμών.

Η Morgan Stanley διατύπωνε την άποψη πως  οι τελευταίες κινήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι εν τέλει υπερβολικές, δεδομένου ότι τώρα οι τράπεζες είναι φθηνότερες από το Νοέμβριο του 2017, όταν τα IFRS9 και τα stress tests ήταν προ των πυλών. Αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τις Alpha Bank , Eurobank και Εθνική όπου η πίεση για κεφάλαια δεν είναι εμφανής.

Μέσα σε όλα αυτά δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής θα μπορούσε να δώσει άλλες ευχέρειες στις τράπεζες. Πλην όμως ας σημειωθεί πως αυτό θα βοηθούσε τη ρευστότητα των τραπεζών όχι την ανάγκη κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Και αυτή τη στιγμή οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το θέμα της ρευστότητας ικανοποιητικά.

Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν  σημαντικά το ύψος των επισφαλών δανείων .

Πιθανή αποτυχία επίτευξης των στόχων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκε χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία εξέδωσε ανακοίνωση:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει  η τράπεζα έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα ήδη από τον Μάιο 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018 που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί.  Επίσης  παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων  της τράπεζας. Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση πως  ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της

Η τράπεζα έχει βελτιώσει τόσο το προφίλ χρηματοδότησης, όσο και η ποιότητα ενεργητικού  της .Ενδεικτικά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%, μηδενίσθηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υπερέβη τα 5 δισ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%.

 

Τι λένε οι διεθνείς οίκοι

Τα θετικά και τα αρνητικά από την Goldman Sachs

H Goldman Sachs που ήρθε με επιτελείο της στην Αθήνα και πραγματοποίησε επαφές με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες σημειώνει πως το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη διαδικασία μείωσης των NPEs των Ελληνικών τραπεζών.

Οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των NPEs τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το β' τρίμηνο του 2018 . Το εγχείρημα θα βοηθηθεί  από  το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά μια δυναμική δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων  και έναν μικρότερο ρυθμό αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ομως η  ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένος.

Ti λέει η Morgan Stanley το sell off

Υπερβολικές θεωρεί ο οίκος τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε έκθεση του Επισημαίνει ωστόσο ότι η πλεονάζουσα προσφορά τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη διαύγεια στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς και οι τράπεζες  να αποκαλύψουν τους στόχους για τη μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμμετοχή των πωλήσεων/διαγραφών.

Οι  ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό ταμπλώ, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει να χάνει σχεδόν 18% για να καλύψει εν συνεχεία μέρος των απωλειών και να τερματίζει την συνεδρίασης στις 506,26 μονάδες μειωμένος κατά 8,78% προσέλαβαν διαστάσεις τραπεζικού δράματος. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του εν λόγω δείκτη από τον Φεβερουάριο του 2016. Ο γενικός δείκτης έχασε στο κλείσιμο 2,1% και διαμορφώθηκεκ στις 666,84 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 456,98 μονάδες (-17,66%), η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,28% (-3,28%) μέχρι τα 1,08 ευρώ (-11,48%), της Εθνικής (-5,49%) μέχρι τα 1,348 ευρώ (-19,52%), της Eurobank (-14,69%) μέχρι τα 0,4804 ευρώ (-23,69%) και της Πειραιώς (-20,73%) μέχρι τα 1,148 ευρώ (-30%).

Από τα τέλη Αυγούστου οπότε και ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων των τραπεζών οι απώλειες είναι βαριές για καθέναν από τους 4 συστημικούς τίτλους. Ο τίτλος της Πειραιώς υποχωρεί κατά 45,8% και να έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 567,6 εκατ ευρώ. Ποσοστό 35,3% χάνει στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Eθνικής ( 1,4 δισ ευρώ), ενώ το 27% προσεγγίζουν οι απώλειες της Εurobank(1,2 δισ ευρώ). Ελάχιστα καλύτερη η κατάσταση για τον τίτλο της Alpha που από τα τέλη Αυγούστου έχει χάσει 25,4% και μετράει κεφαλαιοποίηση ύψους 1,8 δισ ευρώ. Συνολικά, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στο διάστημα αυτό μειώθηκε κατά  3,9 δισ ευρώ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα