Ο Μοσκοβισί συνεχίζει τις «προειδοποιήσεις» στην Ιταλία

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 18:23
UPD:18:26
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Προειδοποίηση στη Ρώμη ότι κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της Ε.Ε. για το 2019 απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας πάντως τα σχέδια της Ιταλίας να αναθεωρήσει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ύψος του ελλείμματος το 2019 θα φθάσει το 2,4% του ΑΕΠ, ποσοστό τριπλάσιο του προηγούμενου κυβερνητικού στόχου. Είπε ακόμη πως το έλλειμμα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο έως το 2021.

Η ανακοίνωση προκάλεσε επικρίσεις από πλευράς Ε.Ε. και ξεπούλημα ιταλικών ομολόγων, με τη Ρώμη να κάνει ένα βήμα πίσω, δηλώντας σήμερα Τετάρτη πως θα αρχίσει να μειώνει το έλλειμμά της από το 2020.

«Είναι καλό σημάδι που η τροχιά έχει αναθεωρηθεί γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές ακούν τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο κ. Μοσκοβισί στο περιθώριο διάσκεψης στο Παρίσι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αν το συνολικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι 2,4% το 2019, είναι πιθανό το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην είναι εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης της Ε.Ε.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ιταλική κυβέρνηση «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική» και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να ξεφορτωθεί» τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στα θέματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι μιλάει μόνο με «άτομα που δεν πίνουν και τα οποία δεν κάνουν συγκρίσεις που δεν λειτουργούν».

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γερμανία, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως «δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να αντεπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μια τέτοια κρίση ήταν ήδη, αρκετή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα