Πετρέλαιο: Μυστική συμφωνία Σ. Αραβίας- Ρωσίας για αύξηση της παραγωγής;

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 13:30
UPD:13:34
REUTERS/Nick Oxford

Στις επίσημες ανακοινώσεις μετά την πρόσφατη σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαγωγών χωρών, Σαουδική Αραβία και Ρωσία αντέκρουσαν τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της παραγωγής τους, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά στην παγκόσμια αγορά αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης. Τα φαινόμενα όμως ίσως απατούν.  

Η τότε απόφαση είχε προκαλέσει την οργή του Αμερικάνου προέδρου. Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές, τις οποίες δεν προσδιορίζει στο παρασκήνιο οι υπουργοί Ενέργειας Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ και Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, συμφώνησαν σε μεταξύ τους συναντήσεις να αυξήσουν την παραγωγή από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο, χωρίς να το ανακοινώσουν επισήμως. 

«Οι Ρώσοι και οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να προσθέσουν σιωπηρά βαρέλια στην αγορά, καθώς δεν ήθελαν να δείξουν ότι ανταποκρίνονται στις εντολές του Τραμπ» εξήγησε μία πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να προσφέρουν περισσότερο πετρέλαιο, εάν αυτό ζητηθεί από τους πελάτες τους. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σιωπηρή αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα