Ουραγοί στους «25» στις επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2006 21:21

Την εικοστή θέση μεταξύ των «25» κατέχει η Ελλάδα στις επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία στην Ε.Ε., όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Επιστήμης και Ερευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, στηριζόμενος σε στοιχεία του 2004, παρέθεσε αναλυτικούς πίνακες για τα ποσοστά των επενδύσεων και του εργατικού δυναμικού στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χώρα μας δαπανά για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη το 0,58% του ΑΕΠ της, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος κυμαίνεται στο 1,90%. Οσον αφορά δε στο προσωπικό, το 1,21% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στην Ελλάδα σε τομείς έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-25 είναι 1,31%.

Συνολικά στην Ε.Ε. οι θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς αυξήθηκαν μεταξύ 1997 και 2002 κατά 2 εκατομμύρια.

Για τις συνέπειες των επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο Επίτροπος τονίζει ότι είναι έμμεσες, αλλά εμφανείς. Παραθέτει μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία δείχνει ότι τυχόν αύξηση 1% στις δημόσιες δαπάνες για έρευνα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση 0,17% στην παραγωγικότητα, ενώ μια αύξηση κατά 1% στις επιχειρηματικές δαπάνες στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας προκαλεί αύξηση κατά 0,13% στην παραγωγικότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα