Αλεξάντερ Στουμπ: Γιατί διεκδικώ το χρίσμα του ΕΛΚ

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 12:33
UPD:12:38
EPA/JULIEN WARNAND

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, θερμός υπέρμαχος των «φιλελεύθερων, διεθνιστικών αξιών και του ανοιχτού κόσμου», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, είναι ο βασικός αντίπαλος του Γερμανού Συντηρητικού, Μάνφρεντ Βέμπερ, στην κούρσα για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Ευρωεκλογές και τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπη. 

Οι Ευρωεκλογές, υπογραμμίζει, θα είναι μία μάχη ανάμεσα στις φιλελεύθερες, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τους Ευρωσκεπτικιστές, τονίζει ο Φινλανδός σε συνέντευξή του στους Financial Times και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει εμπειρία στην τιθάσευση των ευρωσκεπτικιστικών και ακραίων δυνάμεων. To 2015 οι ακροδεξιοί Αληθινοί Φινλανδοί εντάχθηκαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείτο, και πλέον είναι υπό διάλυση. Ο ίδιος ονομάζει τη στρατηγική του, που αμφισβητείται έντονα πάντως, «αγκαλιάζοντάς τους έως θανάτου». 

Δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο. Θα ήθελε να τον δει εκτός ΕΛΚ, όπως σημειώνει, προσθέτοντας ότι αυτός και όχι ο Βέμπερ είναι ο πραγματικός αντίπαλός του. 

Για τον Στουμπ η νίκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, από τη στιγμή που η Γερμανία θα στηρίξει Βέμπερ και ο ίδιος, οπαδός της σκληρής λιτότητας, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις χώρες του Νότου. Η επιμονή του στην δημοσιονομική πειθαρχία δεν έχει αλλάξει και στέλνοντας μήνυμα πως υποψήφιους "απείθαρχους", σχολιάζει πως "όταν συμφωνείς κάτι, πρέπει να το τηρείς». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα