Υποχώρησε πάλι η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Καθώς εικάζεται ότι η Κίνα θα προχωρήσει στην πώληση του μετάλλου από τα αποθέματά της
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 08:04

ΠΤΩΤΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι κρατική υπηρεσία της Κίνας ενδέχεται να πουλήσει έως 100.000 μετρικούς τόνους του μετάλλου από τα αποθέματά της, με στόχο τον περιορισμό των τιμών, που σημείωσαν φέτος άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 68%.

Το State Reserve Bureau, που κατέχει εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, όπως σιτάρι και χαλκό για να ρυθμίζει τις προμήθειες, ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα στην πώληση χαλκού, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Jiang Mingjun.

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν χθες στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, μετά τη υπογραφή συμφωνίας εργαζομένων στην Inco Ltd., αποφεύγοντας μία απεργία στα ορυχεία της εταιρείας στον Καναδά.

Ο χαλκός για παράδοση Αυγούστου, υποχώρησε έως 2.810 γιουάν, ποσοστό 4%, φθάνοντας στα 68.180 γιουάν (8.578 δολ.) ο τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου. Στις 11:30 π.μ., τοπική ώρα, το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 68.900 γιουάν ο τόνος.

Το μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), υποχώρησε 60 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 7.650 δολ. ο τόνος στις 11:33 π.μ., ώρα Σαγκάης. Υποχώρησε 190 δολ., ποσοστό 2,4% χθες, ανανεώνοντας την εικοτολογία ότι το ράλι του χαλκού σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, ενδέχεται να μην τελείωσε.

Το μέταλλο για παράδοση σε μετρητά στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 2.500 γιουάν, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 68.600 γιουάν ο τόνος. Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι χρήστες, πρέπει να καταβάλλουν 17% ΦΠΑ, συν 2% φόρο εισαγωγής και ασφάλιστρα για τους ναύλους, προκειμένου να εισάγουν χαλκό.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 0,9 σεντ, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 3,48 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις 11:34 π.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες το μέταλλο υποχώρησε 4,2%.

Χθες, οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χαλκού Cananea, το μεγαλύτερο ορυχείο της Grupo Mexico SA, κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον ηγέτη της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης.

Το Cananea παράγει περίπου 150.000 μετρικούς τόνους χαλκού, περίπου το ήμισυ των 325.000 τόνων που επεξεργάζεται και παράγει ετησίως στο Μεξικό η Grupo Mexico.

Απεργία πλέον των δύο μηνών στο ορυχείο La Caridada της εταιρείας, που παράγει περίπου 140.000 μετρικούς τόνους χαλκού ετησίως, μείωσε την παραγωγή της Groupo Mexico, της έβδομης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο.

Η αύξηση των προμηθειών χαλκού ενδέχεται να περιοριστεί έως το 2007, σύμφωνα με τον Frederic Lasserre, επικεφαλής ερευνών της αγοράς εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής της Societe Generale στο Παρίσι, στην έκθεσή του στις 31 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα