Περού: Μείωση 0,53% των τιμών καταναλωτή τον Μάϊο

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 11:26

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, σημείωσαν τον Μάϊο οι τιμές καταναλωτή στο Περού, καθώς το κόστος των τροφίμων, των μεταφορών με τα λεωφορεία και των αεροπορικών εισιτηρίων, μειώθηκε, μετά την αύξησή τους κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Οι τιμές, υποχώρησαν 0,53% τον μήνα, μετά από 0,51% αύξηση τον Απρίλιο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% με τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρείται από 1,5% έως 3,5%, από 2,9% που ήταν τον Απρίλιο.

Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα του Περού, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, του 5,25%, επικαλούμενη τη μείωση του πληθωρισμού και την ισχυροποίηση του περουβιανού νομίσματος, έναντι του δολαρίου τον Μάϊο.

Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 3,225 σολ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σημειώνοντας τα μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μέσα σε εννέα μήνες. Η άνοδος, περιορίζει τα μέγιστα την πτώση του σολ, τους 12 τελευταίους μήνες, αφήνοντάς το κατά 0,2% χαμηλότερα στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Οι τιμές των τροφίμων και των ποτών υποχώρησαν 0,8% τον Μάϊο, μετά την άνοδό τους κατά 0,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι τιμές της ζάχαρης υποχώρησαν 6,5%, ενώ των λαχανικών 4,3% και των φρούτων κατά 3,2% τον Μάϊο.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας μειώθηκαν 6,8% μετά την μείωσή τους από την κυβέρνηση. Τα εισιτήρια των λεωφορείων μειώθηκαν 8% και των αεροπορικών εισιτηρίων 1,1%. Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν 1,2%, ενώ οι τιμές για δωμάτια των ξενοδοχείων, σημείωσαν αύξηση 1,4% και των ενδυμάτων αυξήθηκαν 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα