Kontect Energy: Τέσσερις μονάδες βιοκαυσίμων στον Έβρο

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 12:24

Τέσσερις μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, με πρώτη ύλη ελαιοκράμβη και ηλίανθο, η οποία θα απασχολεί 12 άτομα, σχεδιάζει να υλοποιήσει στις Φέρες Έβρου η αυστριακή εταιρεία Kontect Energy.

To ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η λειτουργία του εργοστασίου προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο του 2007.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της εταιρείας, Γρηγόρης Γρηγοριάδης, για το επιχειρηματικό πλάνο δήλωσε:

«Προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμου συνολικής δυναμικότητας 28.000 τόνων ετησίως. Επίσης ως υποπροϊόντα της μονάδας θα παράγονται λιπάσματα και ζωοτροφές. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα έχουν την απαραίτητη υποδομή για αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής σε 70.000 τόνους βιοντίζελ ετησίως με απλή προσκόμιση επιπλέον μηχανημάτων. Η αύξηση αυτή της δυναμικότητας θα γίνει σε περίπτωση που θα υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα πρώτης υλης από την γεωργική παραγωγή της περιοχής του νομού Εβρου. Επίσης στα σχέδια μας είναι και η δημιουργία μονάδας βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1-1.5 MW».

Oπως είπε, ο κ. Γρηγοριάδης η επένδυση θα υλοποιηθεί αμεσα βάση συγκεντρωμένου χρονοδιαγράμματος και δεν έχει πειραματικό χαρακτήρα δεδομένου ότι το ολο κύκλωμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών - συγκέντρωσης τους στο εργοστάσιο - λειτουργία του εργοστασίου- διάθεση του παραγόμενου προιόντος (βιοκάυσιμο) και υποπροιόντων (λίπασμα,ζωοτροφές), είναι γνωστό στην Αυστρία εδώ και αρκετά χρόνια».

Στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Φερών αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση έκτασης στην αυστριακή εταιρεία, προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση της, ενώ όλα τα προσχέδια της μονάδας βιοντίζελ, καθώς και οι απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες, είναι ετοιμες από τους αυστριακούς τεχνικούς. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στον Ιούλιο του 2006 να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος σχεδίων-μελετών-προτάσεων-αναλύσεων και αιτημάτων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για ελεγχο και εγκριση της επένδυσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα