Χ.Α.: «Χάθηκαν» 4 δισ. στην κεφαλαιοποίηση

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 10:07
UPD:10:07
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Τέσσερα δισ. ευρώ «στοιχίζει» έως σήμερα το 2018 στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στη διάρκεια του εννεαμήνου, που ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά χθες, η εγχώρια αγορά έχασε 4 δισ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται σήμερα στα 50,3 δισ. ευρώ, από 54,3 δισ. στο τέλος του 2017. Το αρνητικό πρόσημο επικρατεί και στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με αυτόν των τραπεζών να χάνει περί τις 300 απόλυτες μονάδες (-34,09%) και να παραμένει κάτω από τις 600 μονάδες. Οι 700 μονάδες αποτελούν νέο «στοίχημα» για τον γενικό δείκτη, που τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνεται και επανέρχεται στα επίπεδα αυτά χωρίς να έχει ξεκαθαρισμένη τάση ακόμα.

Στα 56,8 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η μέση αξία συναλλαγών για το διάστημα αυτό, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών φθάνει τα 38,5 εκατ. τεμάχια. Οι μετοχές των ΟΤΕ, Αlpha Bank, Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ οι πρώτες θέσεις στην κατάταξη βάσει κεφαλαιοποίησης καλύπτονται πλέον από τις: Coca Cola (10,9 δισ. ευρώ), ΟΤΕ (5,2 δισ.), ΟΠΑΠ (2,8 δισ.) και Μότορ Όιλ (2,5 δισ.). 

«Πολλά τα χτυπήματα που δέχεται εσχάτως το Χρηματιστήριο, από παράγοντες εγχώριους ή εξωγενείς, οι οποίοι ωστόσο επιδρούν καταλυτικά στην πορεία του, καθώς αυτό δείχνει αδύναμο να αυτονομηθεί εύκολα. Η στάση των ξένων επενδυτών τους τελευταίους μήνες δείχνει την αδυναμία μιας αγοράς η οποία παραμένει ευάλωτη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των ξένων funds. Τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανές το “σορτάρισμα” θέσεων, κυρίως τραπεζικών μετοχών από πλευράς ξένων επενδυτών. Οι ανησυχίες των ξένων δεν ήταν προφανείς σε όλους, αλλά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας δικαιολογούν μεγάλο μέρος από αυτούς τους προβληματισμούς», σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς και συνεχίζουν:

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μπαράζ κακών ειδήσεων. Η Moody’s αποφάσισε να αναβάλει την αναβάθμιση της χώρας, δημιουργώντας άσχημους συνειρμούς. Βγήκαν εκθέσεις για την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και για τα ανείσπρακτα του Δημοσίου, που τώρα υπολογίζονται στα 180 δισ. ευρώ. Δημοσιεύτηκε η έκθεση της Alvarez & Marsal για τη Folli Follie, που αποτελεί κόλαφο για την εταιρεία, αλλά και για τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα. Είχαμε τη συνειδητοποίηση ότι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες δεν δημιουργούν ενδιαφέρον σε ιδιώτες επενδυτές και τελικά τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα καταλήγουν πάλι στις τράπεζες χωρίς να λύνουν το πρόβλημα. Τα παραπάνω επηρέασαν το roadshow στο Λονδίνο και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, με τους υποψήφιους επενδυτές να ασχολούνται περισσότερο με θέματα πολιτικής, παρά με θέματα πραγματικών επενδύσεων. Η επόμενη εβδομάδα ξεκινάει με κακούς οιωνούς και ο γενικός δείκτης θα πρέπει να αποδείξει την αντοχή των 680 μονάδων ως σημαντικό επίπεδο στήριξης. Αδυναμία διατήρησης αυτού του επιπέδου θα μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά. Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα είναι καταλυτικές γι’ αυτό».  
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα