Στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων το αργό

Καθώς το Ιράν λέει ότι η επέμβαση των ΗΠΑ ενδέχεται να διαταράξει τις προμήθειες από τον Κόλπο
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 07:01

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του Ιράν, ότι η ενέργεια των ΗΠΑ κατά της έρευνας του πυρηνικού του προγράμματος, θέτει σε κίνδυνο τις φορτώσεις πετρελαίου από τη χώρα του Περσικού Κόλπου, προμηθεύτρια περίπου το 1/5 του πετρελαίου παγκοσμίως.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσε άνοδο 1,22 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 73,55 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο περιόρισε την άνοδό του και διαπραγματεύθηκε στα 72,80 δολ. το βαρέλι στις 10:45 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Στις 2 Ιουνίου, οι τιμές αναρριχήθηκαν 2,8%, μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες μπορεί να μην επαρκέσουν για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια του πετρελαίου άγγιξαν τα 75,35 δολ. στις 21 και στις 24 Απριλίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Χθες στη Νιγηρία οι αντάρτες απελευθέρωσαν οκτώ ξένους που εργάζονται σε εταιρείες πετρελαιοειδών και τους οποίους είχαν απαγάγει δύο ημέρες νωρίτερα στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα. Η απαγωγή ήταν η τέταρτη μεταξύ ξένων φέτος στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής.

Το Ιράν που αντλεί 3,85 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, βρίσκεται κατά μήκος των στενών του Χορμούζ, πέρασμα περίπου 17 εκατ. βαρελιών ημερησίως των εξαγωγών πετρελαίου από την περιφέρεια του Κόλπου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα