Ιαπωνία: 13,9% η αύξηση των εταιρικών επενδύσεων

Στα ύψη τα κέρδη τους
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 07:50

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ από ότι αναμενόταν επενδύσεις και σε ποσοστό της τάξης του 13,9% έκαναν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ιαπωνικές εταιρείες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη τους αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, διευρύνοντας τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν τα μέγιστα σε έξι τρίμηνα και δύο φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, γεγονός που μπορεί να ωθήσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στις 12 Ιουνίου. Τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν 4,1%, φθάνοντας στα 15,5 τρισ. γιέν (139 δισ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο βασίζεται λιγότερο στην εξωτερική ζήτηση για ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες αυξάνουν τις δαπάνες τους. Βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Toshiba Corp. και της Matsushita Electric Industrial Co., σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα από τα κέρδη τους για ανάπτυξη, μετά την καταβολή των οφειλών τους και τη μείωση των θέσεων εργασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 111,65 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:15 μ.μ. στο Τόκυο, από 111,69 γιέν, που ήταν πριν από την ανακοίνωση των επενδύσεων. Κατά μέσον όρο, τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι επενδύσεις θα σημειώσουν αύξηση 7,5%.

Οι ιαπωνικές εταιρείες δαπάνησαν 1,78 τρισ. γιέν για να δημιουργήσουν αποθέματα το πρώτο τρίμηνο, περισσότερα από τα 244 δισ. γιέν που είχαν δαπανήσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα