Τιμές, ζήτηση, παραγωγικότητα τόνωσαν τα έσοδα της Viohalco

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 19% στα 2,186 δισ. ευρώ
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 10:58
UPD:10:58

Από την έντυπη έκδοση

Θετικές ήταν οι εξελίξεις στους βασικούς κλάδους του ομίλου Viohalco, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Οι όγκοι πωλήσεων και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκαν στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού, χάρη κυρίως στην ενισχυμένη ζήτηση, αλλά και στις τιμές μετάλλων. Στον κλάδο χάλυβα καταγράφηκαν βελτιωμένοι όγκοι πωλήσεων και αύξηση τιμών, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό αξιοποίησης της δυναμικότητας των εργοστασίων και η παραγωγικότητα, μετά την ολοκλήρωση της στρατηγικής επένδυσης στο έλαστρο της Dojran Steel το 2017.

Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, καθώς η Σωληνουργεία Κορίνθου εκτέλεσε μια σειρά από σημαντικά έργα κατά τη διάρκεια της περιόδου, κυρίως για την αγορά των υποθαλάσσιων αγωγών. Οι επιδόσεις του κλάδου καλωδίων παρέμειναν σταθερές έναντι του πρώτου εξαμήνου 2017, καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα αξιοποίησης της δυναμικότητας των εργοστασίων. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν μια δυναμική περίοδος για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, με το σύνολο των σημαντικών έργων σε εξέλιξη να προχωρούν ικανοποιητικά.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, η ElvalHalcor συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός της ύψους 150 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομή, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του τομέα έλασης αλουμινίου.

Αναλυτικά ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 19% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2017 και ανήλθε σε 2,186 δισ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρέμειναν σταθερά σε 169 εκατ. ευρώ. Το a-EBITDA (αναπροσαρμοσμένα στοιχεία) αυξήθηκε σε 143,6 εκατ. ευρώ έναντι 142,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2017. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητα στα 46 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου αυξήθηκαν κατά 35% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2017 και διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1,599 εκατ. ευρώ έναντι 1.528 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Cenergy

Στα 690 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο της Cenergy. Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων η Cenergy βλέπει ήδη τις επενδύσεις της να αποδίδουν και προχωρά στην περαιτέρω διείσδυση σε νέες αγορές καθώς και στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 451 εκατ. ευρώ. Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (a-EBITDA) ανήλθαν σε 27,9 εκατ. ευρώ. Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (a-EBIT) έφτασαν στα 16,3 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ και οι ζημιές της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,9 εκατ. ευρώ κατά το 1o εξάμηνο του 2017. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 453 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υπό εκτέλεση και του προγραμματισμένου επενδυτικού πλάνου για την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου της Fulgor.

Θετική εξέλιξη από τις ΗΠΑ για τη Σωληνουργεία Κορίνθου

Θετική εξέλιξη για τη Σωληνουργεία Κορίνθου θεωρείται η δραστική μείωση των δασμών antidumbing που είχαν επιβληθεί στις εξαγωγές της Σωληνουργεία Κορίνθου σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, η International Trade Administration (ΙΤΑ). 

Η ΙΤΑ προχώρησε στην τροποποίηση του δασμού antidumping για τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου (LDWP) από 22,51% σε 7,45%. Ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί το Φεβρουάριο του 2019 αλλά, όπως τονίζεται από κύκλους της εταιρείας είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχουμε μείωση των δασμών σε προκαταρκτικό στάδιο. 

Η Σωληνουργεία Κορίνθου πήρε την πρωτοβουλία και προέβη σε συναντήσεις με τις αμερικανικές αρχές, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για την επιβολή υπέρογκων δασμών antidumbing. Σχετικές ενστάσεις έχουν υποβάλει και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις και αναμένεται, αν μη τι άλλο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκβαση της εξέτασης αυτών.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα