ΠΟΕ: Οι δασμοί κόβουν τη φόρα του παγκόσμιου εμπορίου

Έκκληση στις μεγάλες εμπορικές δυνάμεις για συνεργασία και αυτοσυγκράτηση
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 13:52
UPD:13:54
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Το εμπόριο- κινητήριος μοχλός των δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης της προηγούμενης διετίας- κατεβάζει ταχύτητα, υπό το βάρος των αντιπαραθέσεων των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και των δασμών, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. από την Κίνα και όχι μόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών τόσο φέτος όσο και το 2019 και καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τον προστατευτισμό. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του οργανισμού, που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αναπτυχθεί 3,9% φέτος και έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,4% και να κατεβάσει ταχύτητα στο 3,7% την επόμενη χρονιά.

«Κάποιοι από τους πιθανούς κινδύνους, που επισημαίνονταν στην έκθεση του Απριλίου έχουν πλέον γίνει πραγματικότητα» σημειώνει ο ΠΟΕ, κάνοντας λόγο για δραματική αύξηση των μέτρων, που στοχεύουν κατά των εξαγωγών μεγάλων οικονομιών. Οι άμεσες επιπτώσεις των κινήσεων αυτών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, σημειώνει ο Οργανισμός, αλλά προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα, που παράγουν, μπορεί να πλήξει τις επενδύσεις τους επόμενους μήνες.

Πρόκληση, σύμφωνα με τον ΠΟΕ,συνιστά επίσης η στροφή των ανεπτυγμένων οικονομιών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και η μεταβλητότητα, που αυτή πυροδοτεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

«Αν και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει ισχυρή, η υποβάθμιση των εκτιμήσεων αντανακλά τις οξυμένες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων. Περισσότερο από ποτέ είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και αυτοσυγκράτηση με στόχο την επίλυση των διαφορών» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτου Αζεβέδου, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΕ «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές και να διασφαλίζει ότι το εμπόριο θα παραμείνει παράγοντας βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, τόνωσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά την υφήλιο». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα