Η ώρα της αλήθειας για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 10:11
UPD:10:24
REUTERS/MAX ROSSI

Τα αποτελέσματα στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία ενότητας για την ιταλική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, αλλά και στη μάχη με τις Βρυξέλλες, θα γίνουν σήμερα γνωστά.Ύστερα από χρονοβόρες αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης, δηλώσεις άλλοτε «αντίστασης» κατά των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών λιτότητας και άλλοτε συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνουν και των αγορών, η ώρα της αλήθειας έφτασε. 

Τον πιο δύσκολο ρόλο είχε βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος προσπάθησε να τηρήσει λεπτές ισορροπίες και να σταθεί όρθιος  εν μέσω αναταραχής στις αγορές, συστάσεων από την Κομισιόν και απειλών από τον Λουίτζι ντι Μάιο των Αστέρων και τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας ότι θα δει την πόρτα της εξόδου εάν δεν συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αύξηση των δαπανών για υποδομές και κατάργηση της μεταρρύθμισης, που προέβλεπε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται αυτήν την ώρα, καθώς ο πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, που είχε ρόλο «διαμεσολαβητή» και «ειρηνοποιού», έχει μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη. Έχει διαβεβαιώσει πως το σχέδιο θα παρουσιαστεί πριν από την προθεσμία, απόψε τα μεσάνυχτα. Ωστόσο η Corriere della Sera μεταδίδει ότι δεν αποκλείεται να μετατεθούν οι ανακοινώσεις, εξαιτίας διαφωνιών της τελευταίας στιγμής. Το υπουργικό συμβούλιο, που θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό, έχει πάντως  προγραμματιστεί να αρχίσει τις 19:00 ώρα Ελλάδος. 

Πόσο θα είναι το έλλειμμα;  

Ο Ντι Μάιο επιμένει στο αίτημα για έλλειμμα άνω του 2% του ΑΕΠ, το οποίο χωρίς να παραβιάζει το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αφήνει περιθώρια ελιγμών στο επίπεδο των δαπανών. Ο Τρία σχεδίαζε πρϋπολογισμό με έλλειμμα 1,6%, ενώ άλλοι υπουργοί φαίνεται να πίεζαν ακόμη και για 3%. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα πιθανότερη εκδοχή θεωρείται τελικά να επικρατήσει το αίτημα Ντι Μάιο και ο προϋπολογισμός να προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Διαφορετικές είναι οι πληροφορίες του Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούν μάλλον σε έλλειμμα μόλις 1,9% του ΑΕΠ.  

Έχει επίσης κλείσει συμφωνία γνα συμπεριληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά είναι αμβίφολο εάν αυτό θα ανέρχεται στα 780 ευρώ όπως ζητούσαν οι επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα