«Η αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς στο διεθνές περιβάλλον»

Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 17:23

Tους στόχους του ΧΑ για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος εγχωρίων και διεθνών συναλλαγών ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος μιλώντας στο Ελληνο-Κινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με θέμα «Η αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς στο διεθνές περιβάλλον».

«Προσπαθήσαμε αφενός να χαρτογραφήσουμε την πραγματική διάσταση των εμφανιζόμενων προτάσεων συνεργασίας με τα κεντροευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφετέρου να διαμορφώσουμε μια πρόταση συνεργασίας με τις γειτονικές αγορές, που θα ανοίξει μια προοπτική συγκέντρωσης των αγορών σε ενιαία πλατφόρμα.

Η πρώτη επιτυχημένη αποδοχή της πρότασης συνεργασίας είναι η ενιαία πλατφόρμα με το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου. Η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών και εκκαθάρισης βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία εδώ και μερικές εβδομάδες και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε κανονική λειτουργία», τόνισε ο κ. Καπράλος.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ανάπτυξης οικονομικής ιστοσελίδας, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός δικτυακός τόπος όπου όλες οι χώρες της περιοχής θα μπορούν να βρίσκουν επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά νέα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ, προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε επιδοτούμενα προγράμματα κυρίως της Ε.Ε. για μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ηδη, είπε, έχουμε ολοκληρώσει δύο τέτοια έργα προς τις κεφαλαιαγορές της Σερβίας και της Σλοβακίας, ενώ βρισκόμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης ενός έργου συμβουλευτικού περιεχομένου για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αιγύπτου.

Για το τρέχον έτος, τόνισε ο κ. Καπράλος, έχουμε θέσει ως στόχο ένα βασικό πλαίσιο δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μας, αποσκοπώντας στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των παραγώγων, στη δημιουργία εξ αποστάσεως Μελών (remote membership) στην ελληνική αγορά, στην εισαγωγή νέων σύγχρονων προϊόντων, όπως τα ETF’s, στην εισαγωγή πρωτογενώς ή δευτερογενώς εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα