BDI: Τραμπ, Brexit και ξενοφοβία απειλούν τη γερμανική οικονομία

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 16:15
UPD:16:30
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Σε μία ασυνήθιστα δυναμική παρέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα, η γερμανική ένωση βιομηχανιών BDI προειδοποίησε για πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το «κύμα» εθνικισμού και ξενοφοβίας, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη γίνεται αισθητός αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο και την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη του Brexit. 

H ΒDI αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 2%, από 2,5%, υπολογίζοντας ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν σε πραγματικούς όρους κατά 3,5% έναντι αρχικού στόχου για αύξηση 5%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, τα γερμανικά οικονομικά είναι ακόμη πιο απαισιόδοξα για τους ρυθμούς ανάπτυξης και στην έκθεση, που θα δώσουν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ημέρες, προβλέπεται να υποβαθμίζουν την πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2018, στο 1,7% από 2,2%. 

«Ένας εθνικισμός, που διακηρρύσσει ότι κάθε ξένος είναι εχθρός συνιστά απειλή στο επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας μας, που στηρίζεται στην ανοιχτή κοινωνία και θέτει σε κίνδυνο την ευημερία και την απασχόληση» προειδοποίησε ο επικεφαλής της BDI, Κεμπφ. 

Σημείωσε επίσης πως «η εμπορική πολιτική του Αμερικανού πρόεδρου Τραμπ και το επικείμενο Brexit ρίχνουν τη σκιά τους στις επενδυτικές δραστηριότητες ανά τον πλανήτη και κατά συνέπεια στις γερμανικές εξαγωγές». 

Η βιομηχανική ένωση ζήτησε τέλος χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εναρμόνιση των κανόνων για τις υπηρεσίες και την ενέργεια ανά την Ε.Ε. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα