Σημαντική πτώση των μετοχών στα Χρηματιστήρια Βραζιλίας, Μεξικό

Καθώς ανησυχία επικρατεί για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 10:40

ΤΗΝ πτώση των Χρηματιστηρίων της Λατινικής Αμερικής οδήγησαν σήμερα οι μετοχές της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Αργεντινής, καθώς η άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αύξησε τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί, μειώνοντας τη ζήτησης για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής της περιφέρειας.

Στη Βραζιλία, ο δείκτης Bovespa των 55 πιο διαπραγματεύσιμων μετοχών στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, υποχώρησε 1.202,32 μονάδες, ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στις 36.739,86 μονάδες. Οι μετοχές της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών της Βραζιλίας, Petroleo Brasileiro SA, οδήγησαν την πτώση. Στο Μεξικό, ο δείκτης Bolsa υποχώρησε 466,81 μονάδες, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στις 18.954,92 μονάδες, ενώ ο δείκτης Merval στο Χρηματιστήριο της Αργεντινής, σημείωσε απώλειες 42,66 μονάδων, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στις 1650,84 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 27 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 72,60 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαΐου, μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι οποιαδήποτε ενέργεια των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, ενδέχεται να διαταράξει τις φορτώσεις πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, που προμηθεύει το 20% του πετρελαίου παγκοσμίως. Αύξηση των τιμών ενεργείας, ενδέχεται να ωθήσει την Federal Reserve των ΗΠΑ στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ωθώντας χαμηλότερα την οικονομική ανάπτυξη.

Αλλού στη Λατινική Αμερική, ο γενικό δείκτης στο Χρηματιστήριο του Περού, σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 7750,74 μνάδες, μετά τη νίκη του Alan Garcia στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος υποσχέθηκε να αυξήσει το εμπόριο και να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Χιλή, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International των μετοχών της Λατινικής Αμερικής, υποχώρησε 2,8%, φθάνοντας στις 2.315,97 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα