Χιλή: Ο χαμηλότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης από το 2003

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 11:00

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό αναπτύχθηκε σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών τον Απρίλιο η οικονομία της Χιλής και ο πληθωρισμός περιορίστηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον τελευταίο μήνα, αυξάνοντας τις εικοτολογίες ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα περιορίσουν τον ρυθμό της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 2,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Αύγουστο του 2003, καθώς μειώθηκε η λιανική και βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Δύο ημέρες λιγότερες εργασία τον μήνα, έναντι του Απριλίου του 2005, ώθησε επίσης χαμηλότερα την παραγωγή. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,2% τον Μάϊο, λιγότερο από την πρόβλεψη των εννέα οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 0,3%.

Το ράλι 40% του νομίσματος της χώρας, πέσο, από τον Μάρτιο του 2003, μείωσε τα κέρδη των εξαγωγέων, όπως των οινοποιών.

Για τον περιορισμό του πληθωρισμού οι αρμόδιοι της χάραξης της νομισματικής πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια στο 3,25% από τα επίπεδα ρεκόρ του 1,75% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2004.

Το πέσο υποχώρησε 0,4% στα 534,05 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 5:20 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα