Αργεντινή: Υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάϊο

Μετά την απαγόρευση εξαγωγής μοσχαρίσιου κρέατος
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 11:21

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ τον Μάϊο ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση εξαγωγών μοσχαρίσιου κρέατος, που μείωσε τη τιμή του στην εσωτερική αγορά.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάϊο στο 0,5%, έναντι 1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, τέσσερις οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν 0,8%. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,5% από 11,6% το δωδεκάμηνο έως και τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Αργεντινή απαγόρευσε τις εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση και να μειώσει τις τιμές. Επίσης, προχώρησε σε ελέγχουν τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών από τις αρχές του έτους.

Την 1η Ιουνίου, ήρε κατά ένα μέρος την απαγόρευση των εξαγωγών κρέατος, δίνοντας στους κτηνοτρόφους το δικαίωμα να εξάγουν έως το 40% των εξαγωγών που πραγματοποίησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

Η οικονομία της Αργεντινής αναπτύχθηκε περισσότερο από 8% κάθε έτος τα τρία τελευταία χρόνια και φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5%, σύμφωνα με την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας σε 55 οικονομολόγους.

Το νόμισμα της Αργεντινής, πέσο, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίση, στα 3,0800 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:27 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης από 3,0785 έναντι του δολαρίου που ήταν αργά στις 2 Ιουνίου.

Οι τιμές χονδρικής σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Μάϊο έναντι του Απριλίου και 11,4% έναντι του Μαΐου του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα