Ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνει το συνέδριο του Economist που διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα στο Grand Hyatt Athens στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και με θέμα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας».
John Andrews, Consultant editor, The Economist
Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση αναφέρθηκε ο consultant editor του Economist John Andrews, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου «The artificially intelligent healthcare sector». Τόνισε ότι δεν πρέπει να αντισταθούμε σε αυτήν, αλλά να την αγκαλιάσουμε και ότι μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στα υγιή οικονομικά. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, το κόστος της υγείας αυξάνεται επίσης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποσχεθεί όχι μόνο ποιοτικότερη αλλά και πιο οικονομική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπογράμμισε ο John Andrews.
Εύη Χατζηανδρέου, Επιστημονικός σύμβουλος, «ΔΙΚΤΥΟ» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
«Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πανταχού παρούσα νοημοσύνη, με την ικανότητα να βλέπει, να ακούει, να μιλά, να μυρίζει, να νιώθει, να αντιλαμβάνεται χειρονομίες, να διασυνδέεται με το μυαλό και το όνειρό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist η επιστημονική σύμβουλος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Εύη Χατζηανδρέου. Η ίδια στάθηκε σε τρεις παραμέτρους ως αναδυόμενες μεγάλες τάσεις που οδηγούν στην ενίσχυση της βαθιάς μάθησης και γνώσης: επεξεργαστική ισχύς (10.000 φορές αυξημένης από το 2000), κόστος αποθήκευσης (3.000 φορές μειωμένο από το 2000), ανάπτυξη δεδομένων (ραγδαία αυξανόμενη από το 2010). Μεταξύ άλλων, η κ. Χατζηανδρέου επεσήμανε -επικαλούμενη το Ινστιτούτο Picker- τις βασικές αρχές μιας υγειονομικής περίθαλψης με τον ασθενή στο επίκεντρο, ανάμεσα στις οποίες, ο σεβασμός στις προτιμήσεις των ασθενών, η πρόσβαση στη φροντίδα, η συνέχεια και εξέλιξη, η συναισθηματική υποστήριξη, η πληροφορία και εκπαίδευση.
Hutan Ashrafian, Ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος, Institute of Global Health Innovation,
Imperial College London
Με μια αναφορά στην τεχνολογική επανάσταση που έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος επιτυγχάνοντας την επικοινωνία μεταξύ Δύσης και Ανατολής ξεκίνησε την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του Institute of Global Health Innovation του Imperial College London Hutan Ashrafian. Περαιτέρω εξέθεσε τη σχέση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Το NHS είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στον κόσμο, έχοντας την ευθύνη για 53 εκατομμύρια ανθρώπους και πραγματοποιώντας 15 εκατομμύρια διαγνώσεις τον χρόνο, ανεφερε. Ο στόχος της χρησιμοποίησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών από το NHS περιγράφεται από το mottto: «πιο φθηνά, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια στις διαγνώσεις». Το νέο ψηφιακό σύστημα του NHS λειτουργεί 14 φορές πιο γρήγορα από το προηγούμενο αντίστοιχο και έχει επιτευχθεί ήδη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, σύμφωνα με τον κ. Ashrafian, ενώ υπογράμμισε ότι ο σκοπός είναι να μετασχηματιστεί μέσω των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία όλο το τοπίο της περίθαλψης.
Γιώργος Αγγούρης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πληροφορικής (ΕΟΠΥΥ)
Τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους βασίστηκε το στρατηγικό πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ ανέλυσε από το βήμα του Economist ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ Γιώργος Αγγούρης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα εξής στοιχεία:
- Μεταρρύθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του σχεδίου
- Επανασχεδιασμός υφιστάμενων διαδικασιών και βελτιστοποίηση παραδοσιακών μεθόδων
- Αποφάσεις με οδηγό τα δεδομένα, βάσει της στατιστικής και της πληροφορικής
- Αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων στην υγειονομική περίθαλψη, με τη χρήση της μηχανικής
- μάθησης και τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης
- Επένδυση σε προηγμένες λύσεις ΙΤ και επανασχεδιασμό υποδομών
- Εκπαίδευση εργαζομένων σε νέες διαδικασίες
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος μίλησε για επιτεύγματα όπως οι ενισχυμένες δυνατότητες ελέγχου, ο αναβαθμισμένος εντοπισμός απάτης, ο εξορθολογισμός εξόδων υγειονομικής περίθαλψης και η εξοικονόμηση πόρων.
Βασίλειος Δρακόπουλος, Γενικός χειρουργός, Α' Χειρουργική Κλινική & Μονάδα Μεταμοσχεύσεως Οργάνων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Η ιδιαιτέρως αναγκαία ψηφιοποίηση των αρχείων υγείας είναι μπροστά μας, επεσήμανε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο γενικός χειρουργός της Α’ Χειρουργικής Κλινικής & Μονάδας Μεταμοσχεύσεως Οργάνων του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» Βασίλειος Δρακόπουλος, ο οποίος προέτρεψε την ιατρική κοινότητα να αγκαλιάσει την τεχνολογία, ώστε να διαμορφώσει τους χειρουργούς της επόμενης γενιάς: «ακόμη και οι μεγαλύτεροι συνάδελφοί μας». Η ρομποτική χειρουργική υποβοηθούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά όργανα, η αυξημένη και εικονική πραγματικότητα στη χειρουργική, η χειρουργική τηλεπαρουσίασης, η χειρουργική με καθοδηγούμενη εικόνα, «όλα είναι μπροστά μας», υπογράμμισε ο κ. Δρακόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη της ενσωμάτωσης τεχνολογίας στην ιατρική, φέρνοντας το παράδειγμα της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής, που έχουν διασφαλίσει για τους ασθενείς «λιγότερο πόνο, λιγότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερες επιπλοκές και λιγότερα σημάδια στα σώματά τους».
Costica Dumbrava, Υπεύθυνος προγράμματος, μονάδα ηλεκτρονικής υγείας, ευημερίας και γήρανσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT)
Την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των υπολογιστικών υψηλής απόδοσης στην υγεία και την περίθαλψη, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κατάλληλη προστασία δεδομένων και την ασφάλεια, ανέπτυξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπεύθυνος προγράμματος της Μονάδας Ηλεκτρονικής Υγείας, Ευημερίας και Γήρανσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής Costica Dumbrava. Ο κ. Dumbrava επεσήμανε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει την υιοθέτηση διαλειτουργικών ηλεκτρονικών αρχείων υγείας. Ο ίδιος παρατήρησε ότι -παρά τη μεγάλη δυναμική τους- η διείσδυση ψηφιακών λύσεων στην υγεία παραμένει αργή και ποικίλλει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, υπογράμμισε ότι η Ένωση επενδύει ουσιαστικά στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης και σε δράσεις καινοτομίας μέσω του προγράμματος Horizon 2020.
Thomas Wilckens, Διευθύνων σύμβουλος, InnVentis, Τελ Αβίβ
Οι εξελίξεις σε τομείς όπως τα μεγάλα δεδομένα και το IοT οδηγούν στην ιατρική ακριβείας, που είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής σε έναν συνδεδεμένο κόσμο. Την άποψη αυτή εξέφρασε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της InnVentis από το Τελ Αβίβ Thomas Wilckens. Οι περιπτώσεις λανθασμένης θεραπείας κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, επεσήμανε ο κ. Wilckens, τονίζοντας ότι η εφαρμογή κανόνων, αλγόριθμων και βάσεων δεδομένων επιτρέπει τη δραστική υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, διασφαλίζοντας ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στην υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.
Jurgi Camblong, Συνιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος & διευθυντής, SOPHiA GENETICS, Γενεύη
Η «δραματική βελτίωση» στην κατανόηση των βιολογικών διαδικασιών και της προέλευσης των ασθενειών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών που παράγουν δεδομένα για χρήσιμους υπολογισμούς οδηγούν τις εξελίξεις στους τομείς της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sophia Genetics Γενεύης Jurgi Camblong. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά. Παράλληλα, στάθηκε σε μια σειρά από στοιχεία που -κατά τη γνώμη του- είναι σε θέση να καθορίσουν την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος: «Εμπιστοσύνη, ίσες ευκαιρίες διάγνωσης, ασφάλεια στη χρήση των δεδομένων, θάρρος για να αλλάξεις τα πράγματα».
Hugh Cho, Επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης, Vuno, Κορέα
«Αρχικά, η κορεατική κυβέρνηση ήταν επιφυλακτική απέναντι στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αρνηθεί την τεράστια δυναμική και αξία της», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Vuno Κορέας Hugh Cho, τονίζοντας ότι οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να λύσουν μια σειρά από προβλήματα στον τομέα της υγείας (έλλειψη γιατρών, εσφαλμένη διάγνωση, αναποτελεσματικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κ.ά.). Ο κ. Cho επικαλέστηκε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πυρήνας της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης θα αγγίξει τα 2 δις δολάρια έως το 2023, με αυξανόμενη τάση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά τις κυβερνήσεις οι οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον περιορισμών κόστους. «Προλαμβάνοντας παθολογίες, αποτρέπουμε τις επιδημίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Cho, αναφερόμενος στα οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας.
Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ITE), Καθηγητής μοριακής βιολογίας συστημάτων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
«Χωρίς μια ψηφιακή προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ασθενειών είμαστε πραγματικά αναποτελεσματικοί», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος ΔΣ του ΙΤΕ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο της προσωποποιημένης διαδικασίας και δη της προσωποποιημένης γονιδιακής ανάλυσης. Ο ίδιος επεσήμανε τα οφέλη της ιατρικής ακριβείας, μεταξύ άλλων, στο πεδίο της εξοικονόμησης πόρων. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια που διεξάγεται και στην Ελλάδα, για τη διαμόρφωση ενός εθνικού κέντρου ιατρικής ακριβείας, το οποίο επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Μελέτιος Δημόπουλος, Πρύτανης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναλύσεις δεδομένων οι οποίες τυπικά θα χρειάζονταν μήνες ή χρόνια, με τη βοήθεια υπερυπολογιστών, ολοκληρώνονται πλέον μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Στο στοιχείο αυτό αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος Δημόπουλος, προκειμένου να καταδείξει τα άλματα εξέλιξης της τεχνολογίας με ορατά οφέλη σε τομείς όπως η υγεία.Ο κ. Δημόπουλος έκανε λόγο για νέες τεχνολογικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν τη ρομποτική χειρουργική, την κυτταρική βιολογία, τη θεραπεία των στελεχών, τη γονιδιωματική και την πρωτεϊνωματική. «Με τους κατάλληλους κανόνες, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη εξειδίκευση, η τεχνητή νοημοσύνη πολύ σύντομα θα αλλάξει τη μορφή της μελλοντικής ιατρικής, και εμείς θα είμαστε όλοι εδώ όχι μόνο για να παρακολουθήσουμε ως παρατηρητές αλλά και για να συνδράμουμε την εξέλιξή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χριστίνα Παπανικολάου, Επικεφαλής του τομέα e-Health και διασυνοριακής φροντίδας, Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
«Ο τομέας της υγείας οδηγείται σήμερα σε μια νέα εποχή προκλήσεων αλλά και ευκαιριών, τόσο στο επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας των υγειονομικών συστημάτων, όσο και στο επίπεδο άσκησης της ιατρικής, εφ' όσον πολλά από τα “παραδοσιακά” χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου τείνουν να ανατραπούν», υπογράμμισε κατά την εισήγησή της στο συνέδριο του Economist η επικεφαλής του τομέα e-Health και διασυνοριακής φροντίδας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Χριστίνα Παπανικολάου. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η μετάβαση θα πρέπει να στοχεύει στην ομαλή και αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνολογικής καινοτομίας (ή “επανάστασης”) στον τομέα της Υγείας και απαιτεί την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής στις πολιτικές υγείας (Health Policy) «με συγκεκριμένα αυστηρά προαπαιτούμενα»: α) ψηφιακός-τεχνολογικός μετασχηματισμός των Συστημάτων Υγείας β) υιοθέτηση νέων μοντέλων στην κλινική διαχείριση ασθενειών και ασθενών γ) νέος ρόλος των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας στην εποχή της “Τεχνολογικής Επανάστασης”.
Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου, Νοσοκομείο «Υγεία»
«Τι μας συμφέρει περισσότερο; Να γίνουμε φοβικοί, κάτω από τη πιθανή εκτόπιση των ανθρώπων από τις μηχανές; Ή μήπως μας ανοίγεται μια τεράστια ευκαιρία αρμονικής και συνετής συμβίωσης μαζί τους;», διερωτήθηκε από το βήμα του Economist στην Αθήνα ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου «Υγεία» Γιώργος Ζαχαρόπουλος. «Εάν μας προκαλεί σκέψεις φόβου η πιθανότητα να προκύψουν ανεξέλεγκτες έξυπνες μηχανές, ίσως πρέπει να σκεφτούμε πόσες καταστροφικές αποφάσεις έχουν λάβει οι άνθρωποι σε κρίσιμα θέματα, επειδή τελικά είναι πιο απρόβλεπτοι από τις ανεξέλεγκτες μηχανές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της ιατρικής και στη σχέση της με την τεχνητή νοημοσύνη, τη συμπύκνωσε στην εξής φράση: «Πώς μπορώ να ταιριάξω τον σωστό ασθενή με τον σωστό ιατρό στην πρέπουσα χρονική στιγμή».
Βάσω Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια business unit, Leadmark – Artificial Intelligence in Marketing & Sales
Στη δύναμη που έχει σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη να εκτοξεύει την πορεία μιας επιχείρησης κάνοντάς την ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist η διευθύντρια business unit, Leadmark – Artificial Intelligence in Marketing & Sales Βάσω Παναγιωτοπούλου.Το ΑΙ πλέον γίνεται μαζικό, καθημερινή πρακτική και εργαλείο δουλειάς για τους επαγγελματίες του κλάδου και μάλιστα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία, υπογράμμισε η κ. Παναγιωτοπούλου, ενώ παρουσίασε τη λειτουργία της πλατφόρμας Leadmark, η οποία συνδέει τις ενέργειες μάρκετινγκ και τα διαφημιστικά πλάνα απευθείας με τις πωλήσεις, κάνοντας ταυτόχρονα προβλέψεις και σενάρια βελτιστοποίησης.
Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Οι αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης είναι τόσο ραγδαίες, ώστε δεν έχουμε συχνά τον χρόνο να προσαρμοζόμαστε, εξ ου και το κενό ταλέντων. Στην διαπίστωση αυτή προέβη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School του American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, ο οποίος έκανε λόγο για ενδιαφέροντες καιρούς στην επιχειρηματικότητα και το management. Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε αυτό το νέο εργασιακό περιβάλλον οι κυβερνήσεις χρειάζεται να ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, «ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία, με το ανθρώπινο είδος στο επίκεντρο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «να μην δουλεύουμε για τη μηχανή, αλλά να δουλεύουμε με τη μηχανή».
Γιάννης Καλογεράκης, Διευθύνων σύμβουλος, JMK-Anthropocentric Corporate Training & Development
«Στην Κίνα, ο πρώτος υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης πέρασε εξετάσεις από ιατρικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της JMK-Anthropocentric Corporate Training & Development Γιάννης Καλογεράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική αλλά και τις προκλήσεις της έρευνας και της εξέλιξης στον συγκεκριμένο τομέα, ως φαινόμενο το οποίο «θα συνεχιστεί». Ο κ. Καλογεράκης σημείωσε ότι δεδομένα από όλον τον κόσμο συλλέγονται όλα μαζί κι έτσι οι μηχανές μαθαίνουν και αποθηκεύουν εμπειρίες. «Η ανθρώπινη διάδραση παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ιατρική και αυτό δεν μπορούν να το επιτύχουν οι μηχανές», τόνισε ο κ. Καλογεράκης, μιλώντας για την ανάγκη άνθρωποι και μηχανές να δουλέψουν «χέρι-χέρι, προς όφελος του ανθρώπινου είδους». Όπως είπε, «η ρομποτική δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς, όμως, οι γιατροί που χρησιμοποιούν τη ρομποτική θα αντικαταστήσουν αυτούς που δεν τη χρησιμοποιούν».