X.A.: Προσγείωσε τις προσδοκίες και τον δείκτη η Moody's

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 13:26
UPD:13:27
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Βαρύ είναι σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι υψηλές προσδοκίες της περασμένης Παρασκευής για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody's διαψεύστηκαν. 

Η απόφαση του πλέον αυστηρού εκ των μεγάλων οίκων να αναβάλει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να εξηγήσει την κίνησή του αυτή,θεωρείται ακόμη μία «αστοχία» στη μεταμνημονιακή εποχή, και έρχεται να ρίξει τη σκιά της στην χρηματιστηριακή αγορά. 

Ο Γενικός Δείκτης χάνει και πάλι τις 700 μονάδες. Με πτώση 1,2% στις 13:15 ώρα Ελλάδος περιορίζεται στις 690,4 μονάδες, ενώ και η αξία των συναλλαγών κινείται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, στα 9,7 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι... οι τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει απώλειες άνω της τάξης του 3,7% και μένει σταθερά ο μεγάλος χαμένος της χρονιάς. Απώλειες της τάξης του 2,5% παρουσιάζει και ο κλάδος του εμπορίου, ενώ πτώση 2% καταγράφει και ο δείκτης των χημικών. 

Οι επενδυτές φαίνεται ουσιαστικά να προβληματίζονται από τους ίδιους παράγοντες, τους οποίους προσδιόρισε και η Moody's σε πρόσφατο σημείωμά της, με το οποίο προειδοποιούσε ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα του Σισύφου. Ο πρώτος είναι το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταραχής, που δεν ευνοεί την έκθεση στο ρίσκο των μετοχών και ο δεύτερος η πολιτική αβεβαιότητα, που θα μπορούσε να συνοδεύεται και από ερωτηματικά για το εάν θα εφαρμοστούν τελικά οι δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα