Ινδονησία: Προς νέες μειώσεις των βασικών επιτοκίων

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 13:16

ΣΤΗΝ επανάληψη της μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, ενδέχεται να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας τους επόμενους μήνες, μετά την παύση της τον Ιούνιο, καθώς επιδιώκει να τονώσει την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, χωρίς να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Σήμερα η Bank Indonesia διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 12,5% μετά τη μείωσή τους τον Μάϊο, για πρώτη φορά σε 10 μήνες. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρήσει στο 8% στα τέλη του έτους, από 15,6% που ήταν το Μάϊο και στο 6% το 2007, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε τη μείωση των επιτοκίων, καθώς η ισχυροποίηση 5,9% της ρουπίας τον μήνα που πέρασε, απειλεί να καταστήσει τα εισαγόμενα στάρια και τα καύσιμα πιο ακριβά, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Η υποχώρηση της ρουπίας επιβαρύνθηκε στις 9 Μαΐου από τη μείωση των επιτοκίων και τις εικασίες ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, θα αποτραβήξουν κεφάλαια από τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές του κόσμου.

Η ρουπία, η οποία σημείωσε άνοδο έως 12% μέχρι τις 11 Μαΐου, περιόρισε την άνοδό της στο 5,2%. Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 9.343 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:17 μ.μ. στη Τζακάρτα, από 9.328 πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα