Μετοχές: Ανοίγει η όρεξη για εταιρείες κάνναβης

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 08:52
UPD:08:56
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο προχωρούν στη νομιμοποίηση της κάνναβης- ειδικά για φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση- η αγορά αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι επενδυτές αναζητούν σε αυτήν ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων. 

Mε τη φράση «pot is hot in the Great White North» το Bloomberg περιγράφει τη φρενίτιδα για τις μετοχές εταιρειών κάνναβης στο χρηματιστήριο του Καναδά, ενόψει της πλήρους νομιμοποίησης της χρήσης της (ακόμη και για ψυχαγωγικούς σκοπούς δηλαδή) από τις 17 Οκτωβρίου.

Μεγάλες ζυθοποιΐες, αλλά και εταιρείες αναψυκτικών προσπαθούν να μπουν στο «χορό», με ποτά, που περιλαμβάνουν κάνναβη. Έχουν δε εξαγοράσει μικρές εταιρείες του κλάδου, απογειώνοντας την τιμή της μετοχής τους. 

Στην Ευρώπη η αγορά δεν έχει πάρει ακόμη φωτιά, αλλά σύμφωνα με πρόφατη έκθεση της Canaccord Genuity οι προοπτικές είναι τεράστιες. Για τους επενδυτές, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα γίνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ερώτημα είναι εάν μπορούν να προσδοκούν κάτι ανάλογο. 

Προς το παρόν η πλήρης νομιμοποίηση για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η οποία υπολογίζεται ότι θα μεταφραζόταν σε ετήσιες πωλήσεις 25 δισ. ευρώ, δεν είναι στον ορίζοντα. Και μόνο, ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς για φαρμακευτική χρήση προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να φτάσουν στα 450 εκατ. ευρώ έως το 2022, ενώ εάν συνοπολογιστούν εκείνες των συμπληρωμάτων (που αυξάνονται με ρυθμούς έως και 40% ετησίως) θα υπερβούν τα 650 εκατ. ευρώ έως το 2022.

Πηγή: Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα