Κοντά στα υψηλότερα τριών εβδομάδων το αργό

Καθώς η Ε.Ε. καταθέτει τις προτάσεις της στο Ιράν
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 13:51

ΠΑΝΩ από τα 72 δολ. το βαρέλι, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να προσφέρει στο Ιράν προτάσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ προσφέρει κίνητρα στο Ιράν, την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, για να παραιτηθεί από τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι τιμές του πετρελαίου, άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι μια επίδειξη δύναμης με το Ιράν θα μειώσει τη διοχέτευση αργού πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου ήταν 1 σεντς, χαμηλότερα, στα 72,59 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:50 π.μ., στο Λονδίνο. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου υποχώρησε 12 σεντς, στα 71,25 δολ. το βαρέλι, στο ICE Futures.

Νωρίτερα το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 30 σεντς, φθάνοντας στα 72,90 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της Total SA, ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε διυλιστήριό της στην Antwerp. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Total στο Βέλγιο, όπου παράγονται 350.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα