Με αλληλοκατηγορίες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για τη σύνταξη και τη διαχείριση του Προϋπολογισμού του 2004, ξεκίνησε στην Επιτροπή της Βουλής επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, η συζήτηση για τον οικονομικό Απολογισμό του έτους 2004.
Κοινή παραδοχή στις τοποθετήσεις υπήρξε, πάντως, η ανάγκη γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής, προκειμένου η συζήτηση να έχει ουσιαστικότερο χαρακτήρα - συνθήκη, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται από το 2001. Τον οικονομικό Απολογισμό του 2004 (επί του Προϋπολογισμού που συνέταξε για το 2004 το ΠΑΣΟΚ), υπερψήφισε μονάχα η Νέα Δημοκρατία.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι στη διετία της διακυβέρνησής της προσφεύγει σε «λογιστικές αλχημείες» και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόσθετα οικονομικά μέτρα εντός του 2006, καθώς, συνεπεία της δημοσιονομικής της πολιτικής, «δημιουργείται μαύρη τρύπα 600 εκατ. ευρώ».
«Η Νέα Δημοκρατία χαρίστηκε στους έχοντες και κατέχοντες και μείωσε τους συντελεστές φορολογίας των ισχυρών οικονομικών ομάδων και όχι των μισθωτών. Αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα από τη φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών να είναι φέτος μειωμένα κατά 12% - μια μείωση που οδηγεί αναπόφευκτα σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος και εκτιμήσεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη ότι «το 2006, το έλλειμμα μπορεί και να διπλασιαστεί».
Όσον αφορά το κυρίως θέμα της συνεδρίασης, ο κ. Μακρυπίδης υπογράμμισε ότι κατά το έτος 2004 παρατηρήθηκε «η μεγαλύτερη κατάρρευση των εσόδων των τελευταίων δέκα ετών» συνεπεία μέτρων της νέας διακυβέρνησης (επιβράβευση φοροφυγάδων με επαναπατρισμό κεφαλαίων, διάλυση φοροεισπρακτικού μηχανισμού, χαριστική περαίωση κ.ά., όπως ενδεικτικά ανέφερε) που διόγκωσαν τα ελλείμματα. «Προχωρήσατε σε υπερδανεισμό σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και δάνεια ύψους 43,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 22,13 δισ. ευρώ - μια υπέρβαση 96,3%, βάσει της οποίας καλύφθηκε το 52% των εισπράξεων. Παράλληλα, σημειώθηκε κατά 30,4% υπέρβαση των δαπανών. Φανταστείτε, εάν δεν είχατε προχωρήσει στον υπερδανεισμό, πού θα ήταν το έλλειμμα του 2004», σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποεκτίμησε τις δαπάνες και την ανάγκη δανεισμού για το 2004, προκειμένου να ωραιοποιήσει την εικόνα του Προϋπολογισμού της προεκλογικά, απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου: «Σκόπιμα εμφανίστηκαν υποεκτιμημένες οι δαπάνες για τα Ολυμπιακά έργα, ενώ την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων εμφανίζεται ανάγκη δανεισμού 22,7 δισ. ευρώ, έναντι 38 δισ. ευρώ που άγγιξε ο δανεισμός το 2003. Υποεκτιμημένες ήσαν οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, το πλέον προβλέψιμο, σταθερό νούμερο στον Προϋπολογισμό, ενώ απουσίαζαν οι δαπάνες για πληρωμή επιδομάτων για τις εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οφειλές για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία». «Η υποτίμηση της αξιοπιστίας του Απολογισμού εκ μέρους του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ήταν σκόπιμη», εκτίμησε συμπερασματικά ο κ. Καράογλου.
«Καταψηφίζοντας τον Απολογισμό του 2004, το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει τα πεπραγμένα του», παρατήρησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Απόστολος Κωστόπουλος. «Το έλλειμμα είναι συσσωρευτικό και δεν δημιουργήθηκε την 31η/12/2004 και δεν ανάγεται σε μία οικονομική χρήση (?) Κάποτε ο λογαριασμός θα πληρωνόταν και ήρθε η ώρα να πληρωθεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το γιατί και πώς είμαστε υποχρεωμένοι να δαπανάμε περισσότερα, αυτό είναι άλλη συζήτηση - και η ευθύνη βαραίνει όσους έχουν την εκάστοτε δημοσιονομική διαχείριση».
Για τον εισηγητή του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή, η ΝΔ άσκησε προεκλογικά μια σωστή κριτική κατά του Προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας «δημαγωγικής» τακτικής, καθώς, όπως είπε, εφήρμοσε τον ίδιο Προϋπολογισμό, χωρίς να τον αλλάξει.
«Το μεν ΠΑΣΟΚ τον Προϋπολογισμό που συνέταξε το 2004, τον βάφτιζε «προϋπολογισμό ανάπτυξης με μεταρρυθμίσεις και κοινωνική συνοχή», η δε ΝΔ δηλώνει ότι «καταθέτει αναπτυξιακό Προϋπολογισμό με κοινωνική ευαισθησία. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο κοινωνικός, ασφαλιστικός, συνταξιοδοτικός στραγγαλισμός, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η στήριξη των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου με κάθε μέσον και, τέλος, να παραμένουν τα ίδια υποζύγια που δίνουν τον πλούτο σ’ αυτή τη χώρα», παρατήρησε ο κ. Γκατζής.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ προσέθεσε επίσης ότι οι ανείσπρακτοι φόροι ανέρχονται στα 10 δισ., ενώ ο κύριος όγκος των εσόδων του κράτους κατευθύνεται στα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, την ίδια ώρα που η περιουσία των μικροοφειλετών οδηγείται σε πλειστηριασμούς.
Σύντομη υπήρξε, τέλος, η παρέμβαση του εισηγητή του Συνασπισμού Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος διέκρινε «μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει έστω και ένα μέτρο από εκείνα που υποσχόταν προεκλογικά». Χαρακτήρισε «ορφανό» τον Προϋπολογισμό του 2004, καθώς, όπως σημείωσε, «κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τον υιοθετεί».
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων