Σαλβίνι, Ντι Μάιο... σηκώνουν τα ιταλικά ομόλογα

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 14:04
UPD:14:07
EPA/MATTEO BAZZI

Η τιμή του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανακάμπτει σήμερα  και η αποδοσή του καταγράφει πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,35% στο 2,84%. Χθες το βράδυ, στον απόηχο της διαρροής των φημών για την απειλή Ντι Μάιο, η απόδοση είχε προς στιγμήν κάνει άλμα 12 μονάδων βάσης. 

Οι επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων συνηθίζουν να πυροδοτούν αναταραχή στην ιταλική αγορά με δηλώσεις, σχέδια και αντιπαραθέσεις. Αυτή τη φορά, όμως, επέλεξαν να καθησυχάσουν και το πέτυχαν. Τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν και πάλι σήμερα τις τιμές τους να ανεβαίνουν και τις αποδόσεις να υποχωρούν. Για να διατηρηθεί βέβαια το θετικό κλίμα και να μην επιστρέψουν οι πιέσεις θα χρειαστεί μεγαλύτερη σαφήνεια για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό πηγαίνουν καλά. Χαρακτήρισε δε τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε, για το θέμα «χρήσιμη και θετική». 

Από την πλευρά του ο Ντι Μάιο διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν να απειλεί με απόσυρση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τις δημόσιες δαπάνες. Σημείωσε δε πως οι δεσμεύσεις για ενιαίο φορολογικό συντελεστή, για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κατάργηση των ρυθμίσεων για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το κόστος τους. 

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν και τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, που έδειξαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μεν ελαφρώς υψηλότερο πέρυσι, από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά το δημόσιο χρέος ήταν χαμηλότερο.

Υπό τις συνθήκες αυτές η τιμή του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανακάμπτει σήμερα  και η αποδοσή του καταγράφει πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,35% στο 2,84%. Χθες το βράδυ, στον απόηχο της διαρροής των φημών για την απειλή Ντι Μάιο, η απόδοση είχε προς στιγμήν κάνει άλμα 12 μονάδων βάσης. 

Το τοπίο για τα ιταλικά ομόλογα δεν θα ξεκαθαρίσει πάντως όσο δεν ξεκαθαρίζουν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Σύμφων με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, θέλει να διατηρήσει το έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ πηγές της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων κάνουν λόγο για προτεραιότητα στην ανάπτυξη και έλλειμμα έως και 2,5% του ΑΕΠ. 

Σε κάθε περίπτωση το όριο του 3% θα τηρηθεί. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα