Μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στο ECOFIN

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 09:35

ΘΕΜΑΤΑ που αφορούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας των επιχειρήσεων και κυρίως όσων πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές συζητούνται σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των 25 (ECOFIN), που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της φορολογικής απάτης.

Tην Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος, στο περιθώριο της Συνόδου, θα συναντηθεί και με τον Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, και θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006, στόχος του οποίου είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, αλλά και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα καλό για την Ελλάδα και η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξέλθει της επιτήρησης. Πάντως, η πορεία του προϋπολογισμού σκιάζεται από τις ατυχείς επιδόσεις των εσόδων στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, με το οικονομικό επιτελείο να φοβάται μήπως συνεχιστεί η υστέρηση και στους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα στο ECOFIN θα συζητηθούν φορολογικά θέματα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Στον τομέα του ΦΠΑ, θα συζητηθεί ένα πακέτο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στοχεύει στην απλοποίηση των διασυνοριακών υποχρεώσεων που απορρέουν από το ΦΠΑ. Βασική επιδίωξη του εν λόγω πακέτου είναι οι υποκείμενοι στο ΦΠΑ να συναλλάσσονται με μία μόνο φορολογική διοίκηση, που θα είναι αυτή της χώρας εγκατάστασής τους.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η απλοποίηση των Στατιστικών της Ε.Ε., μετά τα αιτήματα των επιχειρηματικών φορέων. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων από την υποχρέωση συμβολής τους στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Στον τομέα της άμεσης φορολογίας θα γίνει συζήτηση, με βάση σχετική έκθεση της Επιτροπής Κώδικα Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Επίσης, θα συνεχισθεί η συζήτηση για κοινή βάση φορολογίας των επιχειρήσεων σε όλη την Ε.Ε., κάτι όμως που δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα. Κάθε χώρα σήμερα έχει διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές, ανάλογα με τις ανάγκες προσέλκυσης επενδύσεων ή κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η σύγκλιση των συντελεστών είναι προς το παρόν ανέφικτη.

Μαζί με τις απλοποιήσεις των συναλλαγών των επιχειρήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών των «25» θα συζητήσουν την πρόταση της Ε. Επιτροπής, για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

Ακόμα, στο ECOFIN θα εξεταστούν οι εκθέσεις σύγκλισης για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, όπως επίσης και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Συμβούλιο Eurogroup

Χθες το βράδυ, εξάλλου, στο συμβούλιο Eurogroup, συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως επίσης και οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και κυρίως για τα αίτια που διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα των υπηρεσιών.

Τέλος, συζητήθηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα οι εκθέσεις Σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη Λιθουανία και τη Σλοβενία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα