Ε.Ε.: Ανησυχούν οι υπουργοί Οικονομικών για την πορεία του ευρώ

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 12:49

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ περισσότερο οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου, ότι η ισχυροποίηση του ευρώ ενδέχεται να αρχίσει να περιορίζει την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε να είναι, αλλά ζούμε με ισχυρό ευρώ εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Pedro Solbes κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Η ισχυροποίηση 8% του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, θέτει σε κίνδυνο την οικονομία των 10 τρισ. ευρώ, καθιστώντας πιο ακριβές τις εξαγωγές, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αύριο, για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών στο 1,2979 δολ. πριν από δύο ημέρες. Σήμερα στις 10:20 π.μ., ώρα Λουξεμβούργου, διαπραγματεύθηκε στο 1,2820 δολ. Περίπου το 40% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, προέρχεται από τις φορτώσεις προϊόντων στο εξωτερικό.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εξασφαλίσουμε ότι το ευρώ δεν θα υπερβεί την αξία του», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Thierry Breton, μιλώντας αργά χθες στους δημοσιογράφους μετά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Ο πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και υπουργός Οικονομικών, Jean-Claude Juncker, είπε: «Μπορεί να μπούμε σε επικίνδυνα νερά, εάν το επίπεδο ευρώ αυξηθεί».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Karl-Heinz Grasser, επανέλαβε την ανησυχία ότι η άνοδος του ευρώ πάνω από το 1,30 δολ. θα θέσει σε μειονεκτική θέση την οικονομική ανάπτυξη.

«Οσο η ισοτιμία του ευρώ κυμαίνεται από 1,20 έως 1,30 δολ., δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε σήμερα ο Grasser, συμπληρώνοντας: «Ακόμη η οικονομία μπορεί να αντέξει καλύτερα μια σταδιακή άνοδο, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια του νομίσματος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή».

Και οι εταιρείες όμως ανησυχούν. «Η υποχώρηση του δολαρίου μας ανησυχεί και φοβάμαι ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυτήν την κατάσταση», ανέφερε ο Patrick Thomas, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Hermes International SCA, της εταιρείας που εδρεύει στο Παρίσι και παράγει της γυναικείες δερμάτινες τσάντες Kelly και Birkin, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζών θα είναι περίπου 0,7% το τρέχον και τα δύο επόμενα τρίμηνα, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Η οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί πλέον του 0,7% για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, από την περίοδο που έληξε τον Ιούνιο του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα