Πετρέλαιο: H στάση του Ριάντ οδηγεί σε άνοδο τις τιμές

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 15:34
UPD:15:36
REUTERS/© Lucy Nicholson / Reuters

Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται και πάλι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η Σαουδική Αραβία δεν βιάζεται να παρέμβει στην αγορά, αυξάνοντας την προσφορά της. Παρά τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, το Ριάντ θα ήθελε να δει τις τιμές να κινούνται ακόμη υψηλότερα και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί αναγκαίο να αυξήσει την προσφορά του, για να καλύψει το κενό από Ιράν, Βενεζουέλα και άλλες χώρες. Αντιθέτως προειδοποιεί ότι οι εμπορικές διαμάχες θα οδηγήσουν σε κάμψη της ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου. 

Η αγορά προς το παρόν εστιάζει στα σημερινά δεδομένα και όχι στις εκτιμήσεις για το πλήγμα στην κινεζική ζήτηση μέσα στον επόμενο χρόνο.  Έτσι όσο δεν βλέπουν τον ΟΠΕΚ έτοιμο να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι τιμές θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 1,36% στα 79,11 δολάρια το βαρέλι στις 15:31 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα είχε ανέλθει έως και τα 79,37 δολάρια. Παρόμοια είναι η εικόνα για το αμερικανικό αργό (WTI) με την τιμή του ενισχυμένη κατά 1,3% στα 69,9 δολάρια το βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα συναντηθούν την Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters δεν αναμένονται αποφάσεις για αλλαγή της έως τώρα στάσης. 

Παρόμοιες και οι πληροφορίες του Bloomberg, που αναφέρει ότι η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας είναι πλέον «άνετη» με την προοπτική των τιμών πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα