Υπό πίεση βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, την ώρα που το κόστος δανεισμού των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης παραμένει σταθερό. Οι ελπίδες που είχε γεννήσει η βελτίωση της εικόνας πριν από μία εβδομάδα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κάτω από το 4%, περιορίζονται και πάλι. Είναι σαφές ότι το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας δεν βοηθά.
Οι επενδυτές δεν τρόμαξαν σήμερα μπροστά στην ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Την είχαν όπως φαίνεται προεξοφλήσει, με αποτέλεσμα να μην καταγραφεί «φυγή» από το ρίσκο των μετοχών ή των ομολόγων της Ιταλίας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντονότερο ακόμη προβληματισμό για την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων από επενδυτές.
Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει σήμερα άνοδο 5 μονάδων βάσης ή 1,44% στο 4,09%. Κινείται πάντως 24 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία είχε σκαρφαλώσει πριν από ένα μήνα.
Την ίδια ώρα η απόδοση των ιταλικών ομολόγων υποχωρεί ελαφρά στο 2,83%, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε η BlackRock στα ομόλογα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ.
Σταθερή στο 0,45% η απόδοση του δεκαετούς Bund, ενώ αμετάβλητη στο 0,77% παραμένει και του αντίστοιχου γερμανικού. Μηδενική μεταβολή στο 1,47% εμφανίζει και η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς, ενώ αύξηση μόλις μίας μονάδας βάσης στο 1,83% παρουσιάζει του πορτογαλικού.
Όσο πλησιάζει η ώρα της κατάθεσης των προϋπολογισμών τόσο ενισχύεται το σενάριο που θέλει τη Ρώμη, αλλά και τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών- μελών να αποφεύγουν μία μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η εντύπωση της παραβίασης των κανόνων και οι ανησυχίες για εκτροχιασμό δεν συμφέρουν κανέναν και πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, των οποίων το κόστος δανεισμού εξαρτάται από τις διαθέσεις των αγορών.
naftemporiki.gr