Ελληνικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποίηση ουκρανικών ενεργειακών εταιρειών

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 18:21

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ουκρανίας υπολείπονται κατά πολύ των πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών και υπάρχουν πολλά περιθώρια αναβάθμισής τους, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στο Κίεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, επικεφαλής αποστολής, με τη συμμετοχή 50 επιχειρηματιών, φορέων της ελληνικής οικονομίας και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αύριο κατά τη λήξη των εργασιών της 4η Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ), στην οποία συμπροεδρεύουν ο κ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βιομηχανικής Πολιτικής της Ουκρανίας, Βίκτορ Μπαραντσούκ, αναμένεται η υπογραφή «πρωτοκόλλου οικονομικής βιομηχανικής τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας», η υπογραφή συμφωνίας για τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της πιστοποίησης μεταξύ του ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου οργανισμού της Ουκρανίας.

Παράλληλα, με τη ΜΔΕ διεξάγεται το ελληνο-ουκρανικό επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ αναμένεται αύριο και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου ουκρανικού συνδέσμου.

Ο κ. Στυλιανίδης, στο επιχειρηματικό φόρουμ, έκανε λόγο για την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Ουκρανία, η οποία πλησιάζει τα 350 εκατομμύρια δολάρια και εκπροσωπείται από 80 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Ανέφερε τη θυγατρική της Μηχανικής, την αλυσίδα των καταστημάτων Γερμανός, η οποία αναμένεται ως το 2008 με νέες επενδύσεις να φτάσει τα 300 καταστήματα, την 3Ε, κ.α..

Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την κατασκευή έργων υποδομής, είπε ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος δε στο εμπόδιο της βίζας που περιορίζει την τουριστική συνεργασία, είπε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματευτικές προσπάθειες της Ουκρανίας με την Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ουκρανικών ενεργειακών εταιρειών, ενώ η ουκρανική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση ελληνικής τεχνογνωσίας στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Εκτός από την συνάντησή του με τον κ. Μπαραντσούκ, ο έλληνας υφυπουργός είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Χαντόγκι και με την υφυπουργό Οικονομίας Λιουντμίλα Μούσινα, σε κλίμα, ωστόσο, πολιτικής ρευστότητας, καθώς στο Κίεβο συνεδρίασε σήμερα η Βουλή με στόχο τη συγκρότησή της σε Σώμα, αλλά μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές έχουν πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα