Αυστραλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών η ανεργία

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 08:57

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκε η απασχόληση στην Αυστραλία τον Μάϊο, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών, ενώ η επιδείνωση του ελλείμματος εργαζομένων, ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τους μισθούς, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να αυξήσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Η απασχόληση αυξήθηκε 56.000 θέσεις, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών και περισσότερο από τέσσερις φορές από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,9%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Σύδνεϋ. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας.

Οι μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton επεκτείνονται για να καλύψουν την αύξησης της ζήτησης στην Ασία, καθώς οι εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως η JB Hi-Fi Ltd. ανοίγουν νέα καταστήματα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων με πολλά προσόντα έχει ήδη ωθήσει σε αυξήσεις ρεκόρ των μισθών, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον Μάϊο για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και πάλι στην Αυστραλία.

Το δολάριο της Αυστραλίας, σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 74,61 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:47 μ.μ. στο Σϋδνεϋ, από 74,14 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης, στο 5,73%. Μία μονάδα βάσης, ισούται με 0,01%.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε 55.800 θέσεις τον Μάϊο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Η μερική απασχόληση παρέμεινα αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα