Χιλή: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα

Από την αύξηση των εξαγωγών χαλκού
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 10:10

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ το εμπορικό πλεόνασμα της Χιλής τον Μάϊο σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι τιμές του χαλκού, του κύριου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, αναρριχήθηκαν

Και οι εισαγωγές όμως αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 24,8%, αποτέλεσμα της υψηλότερης εσωτερικής ζήτησης.

Οι προβλέψεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας τελείωσε με το θέμα της αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και οι προσδοκίες μείωσης των πλεονασμάτων, ενδέχεται να προκαλέσει υποχώρηση του νομίσματος της Χιλής, πέσο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Η Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,25% από τον Σεπτέμβριο του 2004, από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Το πέσο υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, κατά 0,4%, στα 541,05 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 3:23 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το νόμισμα βρίσκεται 39,8% υψηλότερα από τον Μάρτιο του 2003, όταν άρχισε το ράλι του, αποτέλεσμα των εισροών από τις πωλήσεις χαλκού και την αύξηση των επιτοκίων.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 2,34 δισ. δολ. τον Μάϊο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 5,54 δισ. δολ. και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση φθάνοντας στα 3,2 δισ. δολ., σύμφωνα με την τράπεζα.

Το πέσο υποχώρησε σήμερα καθώς αναμένεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια, μειώνοντας τη ζήτηση για πιο επικίνδυνες επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τον Cristian Gardeweg, οικονομολόγο της χρηματιστηριακής εταιρείας, Celfin Capital SA.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 9,45 σεντς, φθάνοντας στα 3,5840 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Οι τιμές του μετάλλου είναι σήμερα 68% υψηλότερες από τις αρχές του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα