Σε αύξηση επιτοκίων προχωρά σήμερα η ΕΚΤ

Στις 14:45 η ανακοίνωση
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 13:02

OΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ αγορές έχουν μεν προεξοφλήσει περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά σε μικρότερες δόσεις.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της ΕΚΤ, η αγορά κεφαλαίου ΕΟΝΙΑ, σημείο αναφοράς για τις προβλέψεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, έχει πλήρως προεξοφλήσει μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ υποδηλώνει ότι υπάρχουν περίπου 20% πιθανότητες για μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι, παρότι η ΕΚΤ ακολουθεί σταθερά επιθετική νομισματική πολιτική και τα πρόσφατα οικονομικά στατιστικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της ανοδικής τάσης, μία αύξηση των 50 μονάδων θα μπορούσε να δώσει λάθος μήνυμα στην αγορά.

Επίσης, το σύνολο των οικονομολόγων, εκτός από έναν, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters από τις 26 έως 31 Μαίου, αναμένουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% από το σημερινό 2,50%. Ωστόσο, μία τέτοια άνοδος δεν μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί χαλαρή στάση στην πολιτική αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναλυτές.

Ουσιαστικά, οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν ότι μάλλον θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά ένα-τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Ιούλιο και πλέον θεωρούν πιθανό και το ενδεχόμενο τα επιτόκια να διαμορφωθούν πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι έκαναν λόγο για 3,25%, μέχρι το τέλος του έτους.

«Αν και σήμερα αναμένουμε μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί όχι μόνο να συνεχίσουν να μιλούν την ίδια αυστηρή γλώσσα αλλά και να προχωρήσουν πολύ πιο πέρα τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων», επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την ΕΚΤ να είναι προσεκτική στις αυξήσεις των επιτοκίων, επειδή οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη δυνατές ώστε να δικαιολογούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Χθες ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη, τα οποία ήταν καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν, τροφοδοτώντας ελπίδες για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,4% τον Απρίλιο συγκριτικά με το Μάρτιο και 2,8% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα