Φ. Κουβέλης: Να διδαχθούμε όλοι από τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα σε μνημονιακή επιτροπεία

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 15:03
UPD:15:08
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΝΑΥΤΗΛΙΑΣ

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ναυτιλίας κι όλων όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Γνωρίζουμε, όμως, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής Ναυτιλίας, που έχει καταστήσει εδώ και δεκαετίες τη χώρα μας πρωταγωνίστρια, σ' ένα διεθνές κι άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικά περιβάλλον» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο του 18ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου που οργανώνει το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής και Οικονομικής Στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ειδικά σήμερα, που αφήνουμε την κρίση πίσω μας και μπαίνουμε σταδιακά στη φάση της ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι μας, με μεθοδικότητα και σαφήνεια, να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να καταστήσουμε ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία στο περιφερειακό, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε από κοινού, όλες τις αναγκαίες και χρήσιμες πολιτικές για την προώθησή τους».

Κατά τον κ. Κουβέλη, η Ναυτιλία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας «και γι' αυτό οφείλουμε να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ' αυτήν και στις προοπτικές που ανοίγονται στον συγκεκριμένο κλάδο».

Όπως σημείωσε, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των πληρωμάτων, καθώς οι τεχνολογίες στη Ναυτιλία εξελίσσονται διαρκώς. «Αυτή η αναγκαιότητα δεν συνδέεται μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Ναυτιλίας, αλλά και με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» είπε ο υπουργός.

Ως άλλη απαραίτητη προϋπόθεση ο ίδιος έθεσε την παροχή επικαιροποιημένης γνώσης σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με δεδομένη την άρτια εκπαίδευση κι εξειδίκευση του εργατικού κι επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Οφείλουμε, επίσης, όλοι μας να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα μας σε μία οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας και οδηγώντας στο περιθώριο μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Για τον λόγο αυτόν, οφείλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να προχωρήσουμε σε βαθιές και προοδευτικές τομές στο οικονομικό μοντέλο της ανάπτυξης, που αποτελεί, για εμάς, πρωταρχικό στόχο.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, εάν έχει στο επίκεντρό της μόνο την πρόσκαιρη κερδοφορία και όχι τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, αυτής της ανάπτυξης το έζησε με έναν αρνητικό τρόπο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και φυσικά ολόκληρη η χώρα.

Ήρθε η ώρα, ο καθένας από τη δική του θέση να συμβάλλει μ' έναν γνήσιο πατριωτισμό, προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Το οφείλουμε στη χώρα. Το χρωστάμε στην πατρίδα και στο λαό μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα