Μπλερ: Αύξηση φόρων για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας

Στροφή στη γραμμή του Εργατικού Κόμματος
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2001 15:25

Ο Τόνυ Μπλερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της «Ιντιπέντεντ», προειδοποίησε την κοινή γνώμη ότι ο μόνος τρόπος να ανοικοδομηθεί το σύστημα υγείας είναι η αύξηση των φόρων.

Από τότε που ο Μπλερ ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, αρνιόταν πάντα να συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων.

Οι πρώτοι υπαινιγμοί έγιναν την περασμένη Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Αν θέλετε σοβαρές δημόσιες υπηρεσίες, είπε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αύξηση φορολογίας. Για τη φράση αυτή, ο υπουργός δέχθηκε τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών συναδέλφων του.

Οι δηλώσεις του Τόνι Μπλερ δεν μπορεί έτσι να ερμηνευθούν με άλλο τρόπο παρά ως δημόσια στήριξη στον Μπράουν. Και αυτό αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές, δεδομένου του ανταγωνισμού που υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον θεωρούμενο ως πιθανότερο διάδοχό του.

Ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφιερώνουν το 9% με 10% του ΑΕΠ τους στην υγεία, το ποσοστό αυτό στη Βρετανία είναι μόλις 6%.

Η Βρετανία έχει τις μισές νοσοκομειακές κλίνες από τη Γαλλία, που έχει ανάλογο πληθυσμό. Ο ασθενής πρέπει συχνά να περιμένει έξι μήνες, αν όχι ένα χρόνο, για να κλείσει ραντεβού με γιατρό. Ελλείψει διάγνωσης, η θνησιμότητα για ορισμένους τύπους καρκίνου είναι σχεδόν διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός Υγείας Αλαν Μίλμπερν ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς που περιμένουν πάνω από 18 μήνες για να εγχειριστούν, μπορούν να το κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με έξοδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στη Βρετανία υπήρχαν τότε 42.000 άνθρωποι που περίμεναν πάνω από ένα χρόνο για να υποβληθούν σε εγχείρηση.

Αρχικά, ο Μπράουν υπολόγιζε για τη βελτίωση του συστήματος υγείας σε ένα πλεόνασμα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων λιρών. Αντί γι' αυτό, ο προϋπολογισμός αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Και του χρόνου, οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς το έλλειμμα θα φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια. Η προσφυγή στη φορολογία κρίθηκε έτσι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο φορολογικών μελετών, που ασκεί μεγάλη επιρροή στην Εργατική κυβέρνηση, για να μπορέσει ο υπουργός Οικονομικών να κερδίσει το στοίχημά του πρέπει να βρει ένα επιπλέον ποσό 10 δισεκατομμυρίων λιρών. Αυτό αντιστοιχεί σε μια αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 3%.

Το 1999, το 79% των Βρετανών δήλωναν έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 54%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα