Κοντός: Yπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μείωση των τιμών κτηνιατρικών φαρμάκων

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 19:24

Με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός σε σύσκεψη με όλους του συναρμόδιους φορείς παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών των κλιμακίων για την τιμή των κτηνιατρικών φαρμάκων.

Οι έλεγχοι που έγιναν από μικτά συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης έδειξαν ότι τα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων του τομέα ανά προϊόν επί κόστους πωληθέντων κυμαίνονται από 20% μέχρι 200% και τα συνολικά μικτά κέρδη της χρήσης του 2005 από 40% μέχρι 80% επί κόστους πωληθέντων.

Ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν τιμοκαταλόγους σε πολύ υψηλές τιμές χονδρικής σε σχέση με το πραγματικό κόστος (π.χ. κόστος 3,00 € και τιμή τιμοκαταλόγου από 15-20 ευρώ). Επίσης οι εν λόγω επιχειρήσεις χορηγούν εκπτώσεις ασυνήθιστα μεγάλες, οι οποίες διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή και από πελάτη σε πελάτη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά.

Στα φυτοφάρμακα και στην αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για μείωση των κερδών των εταιρειών και μείωση των τιμών των κτηνιατρικών φαρμάκων, τόνισε ο κ. Κοντός, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Ελλάδας δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ομαλοποίηση της αγοράς μέχρι τέλους Ιουνίου, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα