Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 07:01

ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους σε 16 χρόνια οι ασιατικές μετοχές, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της Texas Instruments Inc., προσελκύοντας πάλι τους επενδυτές στις εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας, όπως της Advantest Corp. και της Samsung Electronics Co.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Honda Motor Co. και της Westfield Group, μετά την άνοδο του δολαρίου έναντι των ασιατικών νομισμάτων, όπως του ιαπωνικού γιέν και του δολαρίου της Αυστραλίας, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, δείκτης 14 αγορών της περιφέρειας σε δολάρια, σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 119,69 μονάδες στις 10:49 π.μ. στο Τόκυο. Χθες ο δείκτης υποχώρησε 3,6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 10 Μαΐου του 2004.

Η σημερινή άνοδος, περιόρισε τις απώλειες της εβδομάδας στο 8,2%, απώλειες που θα μπορούσαν να ήταν οι μεγαλύτερες, από τη χρονική περίοδο που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1990.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Topix σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 1485,79 μονάδες. Ο Nikkei 225 απώλεσε 0,3%, ωθώντας χαμηλότερα τις μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης και των φαρμακοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Fast Retailing Co. και της Daiichi Sankyo Co.

Χθες πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές σε όλη την περιφέρεια της Ασίας, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, καθώς αυξάνουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Ο MSCI AC World Index, δείκτης που περιλαμβάνει όλες τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, υποχώρησε 1,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 10 Μαΐου του 2004.

Η Ινδία και η Ν. Κορέα, αύξησαν απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού χθες, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ταϊλάνδη. Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αύξησε κατά ένα τέταρτο της μονάδας τα επιτόκια, για τρίτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Αυτήν την εβδομάδα τα μέλη της Federal Reserve των ΗΠΑ σηματοδότησαν την περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός πρέπει να περιοριστεί.

Σήμερα, ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι οι χθεσινές πωλήσεις διεθνώς ήταν υπερβολικές, δημιουργώντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλότερες τιμές. Η Ν. Ζηλανδία, η Μαλαισία και η Κίνα ήταν οι μόνες αγορές που σημείωναν απώλειες.

Η Texas Instruments, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chip για κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, είπε ότι τα λειτουργικά κέρδη ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, θα είναι 46 έως 48 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα της πρόβλεψης του Απριλίου, που ανέφερε ότι αυτά θα κυμανθούν από 38 σεντς έως 43 σεντς. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 2,7%, κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του γιέν φθάνοντας στα 114,18 και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Απριλίου. Προσφάτως, το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 113,99 γιέν, υψηλότερα από τα 113,63 που έκλεισε χθες στο Τόκυο. Το δολάριο των ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας και έναντι του ουόν της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα