Cathay Pacific: 1,58 δισ. δολ. για μερίδια σε Dragonair και Air China

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 07:47

ΠΟΣΟΝ 1,58 δισ. δολ., για την απόκτηση της αεροπορικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ, Dragon Airlines Ltd., θα καταβάλει η πέμπτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ασίας, Cathay Pacific Airways Ltd., αλλά και για τον διπλασιασμό του μεριδίου της στην Air China Ltd., προσθέτοντας 21 προορισμούς, στη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική αγορά στον κόσμο.

Η Cathay θα αγοράσει το 82% που δεν κατέχει στην Dragonair προς 8,22 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετρητά και μετοχές και θα καταβάλλει 4,07 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ για να αυξήσει το μερίδιό της στην Air China, στο 20%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αεροπορικών εταιρειών. Η Air China θα καταβάλλει 5,39 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ για το 10,2% της Cathay, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της Cathay, Philip Chen, CEO της Dragonair από το 1994 έως το 1997, θα διευρύνει την πρόσβαση της Cathay σε πόλεις όπως η Σαγκάη και η Τιανζίν, καθιστώντας την κυρίαρχο αεροπορική εταιρεία στην Κίνα. Η συνεργασία με την Cathay, τη δεύτερη πιο κερδοφόρα αεροπορική εταιρεία στην Ασία, ενδέχεται να βοηθήσει την Air China να ανταγωνιστεί με τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της China Southern Airlines Co.

H Cathay και η Air China θα δημιουργήσουν ένα venture μεταφοράς εμπορευμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες. Επίσης, θα πωλούν εισιτήρια η μία της άλλης για πτήσεις μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας. Η Cathay που άρχισε πάλι να πετά στην Κίνα το 2003, μετά από 13 χρόνια απουσίας, πετά μόνο στο Πεκίνο και στην πόλη Ξιανμέν, νοτιοανατολικά της χώρας. Επίσης πετά μεταφέροντας εμπορεύματα στη Σαγκαή.

Η Dragonair και η China Eastern Airlines Corp. είναι οι μόνες αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν κόσμο μεταξύ Χονγκ Κονγκ, του τρίτου πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ασίας και του εμπορικού κέντρου της Κίνας, της Σαγκάης. Η πόλη του Χονγκ Κονγκ είναι η πιο πολυσύχναστη μετά την Ταϊπέϊ.

Περισσότερα από 2,8 εκατ. άνθρωποι ταξίδεψαν μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2005, σύμφωνα με το αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Χονγκ Κονγκ.

Οι αεροπορικές εταιρείας παγκοσμίως, επιδιώκουν να επεκταθούν στην Κίνα, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι 100 εκατ. άνθρωποι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο έως το 2020, από τα 20,2 εκατ. ανθρώπους που ταξίδεψαν το 2003.

Οι μετοχές της Cathay Pacific σημείωσαν άνοδο 4,6% φθάνοντας στα 13,55 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 10:03 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της Air China, υποχώρησαν 0,8% φθάνοντας στα 3,08 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Οι μετοχές της China National Aviation, αναρριχήθηκαν 33% φθάνοντας στα 2,63 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, μετά την ανακοίνωση της Air China ότι ενδέχεται να ιδιωτικοποιήσει το σκέλος της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα