Επιχειρήματα υπέρ της μη εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων διατύπωσε ενώπιον των επικεφαλής των θεσμών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά τη σημερινή, πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο μπορεί να συνεπάγεται τη διατήρηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους.
Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να επεσήμανε στους δανειστές ότι δεν θα ενεργοποιήσει το σύνολο των αντιμέτρων, το οποίο προβλέπεται για το 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Αντίθετα, πρότεινε την υλοποίηση των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Πάντως, το ακριβές ποσοστό του υπερ-πλεονάσματος του επόμενου έτους, αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
Έτσι, από την τελική συμφωνία, θα κριθεί και ο τελικός κατάλογος των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από 1η Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά, τις επόμενες ημέρες θα κληθεί άλλωστε, να δώσει αναλυτικά στοιχεία με το ακριβές «κοστολόγιο» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή δήλωσε πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι κανένας από την πλευρά των θεσμών, και ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ, δεν επέμεινε πως το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι «διαρθρωτικό», δηλαδή συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Η κυβέρνηση επανέλαβε δε, ότι η μη εφαρμογή των περικοπών στη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν επηρεάζει τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.
Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον προσεχή Νοέμβριο. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει “ντε και καλά” να κοπούν οι συντάξεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη, κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αντικείμενο τα εργασιακά, τα χρηματοοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.
Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα παραμονής των θεσμών στην Αθήνα, οι διαβουλεύσεις θα επανέλθουν στα δημοσιονομικά ζητήματα
Υπενθυμίζεται ότι τον προσεχή Νοέμβριο, θα δημοσιευθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας.
naftemporiki.gr