Αλλαγή κλίματος στις τράπεζες, «μάχη» του Χ.Α. για τις 700 μονάδες

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 14:41
UPD:14:42
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Έντονες διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να ασκεί νέες πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 692,95 μονάδες, παρότι προηγουμένως είχε καταφέρει να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1%.

Καταλύτης στην αλλαγή του κλίματος αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εξάλειψε όλα τα αρχικά κέρδη, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να επιστρέφει στο… κόκκινο.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει κατά 3,43% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1,38%, ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Μικτά πρόσημα και συνεχείς μεταπτώσεις καταγράφονται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Grivalia Properties, Jumbo και Σαράντης ενισχύονται άνω του 2,50% ενώ αντίθετα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Motor Oil παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται σε 20,84 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 41 ενισχύονται, 51 υποχωρούν, 15 παραμένουν αμετάβλητες και 91 είναι ανενεργές.

Χθες, το Χρηματιστήριο Αθηνών απώλεσε εκ νέου το στήριγμα των 700 μονάδων, εξαιτίας του τραπεζικού sell-off, ως απόρροια της νέας έκθεσης της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα υποβάθμισε τις τιμές-στόχους των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω και τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της περιόδου 2018-2020.

Σήμερα το κλίμα, παρότι αρχικώς ήταν εμφανώς καλύτερο, αποδεικνύεται εύθραυστο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή στο πρώτο «ραντεβού» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στη νέα μετα-μνημονιακή περίοδο, εν όψει και της σχετικής έκθεσης προόδου, η οποία θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα