Κρίσιμη μάχη της F.F. Group στο Μονομελές Πρωτοδικείο

Προστασία από πιστωτές: Η απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα για τις εξελίξεις στον όμιλο
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 09:41
UPD:09:49
Folli Follie

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ομίλου Folli Follie Group (F.F. Group) καλείται να λάβει σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς ενδεχόμενη παροχή προστασίας στο πλαίσιο του άρθρου 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007 -η σχετική αίτηση συζητείται σήμερα- θα δώσει πολύτιμο χρόνο στην εταιρεία προκειμένου να «διορθώσει» τις οικονομικές καταστάσεις 2017 και να συμφωνήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με τράπεζες, άλλους χρηματοοικονομικούς πιστωτές και επενδυτές.

Προφανώς σε περίπτωση άρνησης παροχής προστασίας η εταιρεία θα καταρρεύσει από την επόμενη ημέρα. Κι αυτό το (απευκταίο) σενάριο επιχειρούν να απομακρύνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές μετρώντας δυνητικές απώλειες. Η πλευρά της οικογένειας Κουτσολιούτσου προετοιμάζεται πυρετωδώς ευρισκόμενη σε εντατικές επαφές με τράπεζες και ομολογιούχους, αρχής γενομένης από τις καταγγελίες δανειακών συμβάσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (με ημερομηνίες επίδοσης από τις 9 Αυγούστου, για τον κάτοχο Schuldschein, μέχρι πρόσφατα, 6 Σεπτεμβρίου για την Alpha Bank, 7 Σεπτεμβρίου για Εθνική και Eurobank και 10 Σεπτεμβρίου για Τράπεζα Πειραιώς) - κινήσεις που συνδέονται άλλωστε με την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, με το αίτημα της προστασίας.

Σήμερα, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών θα συζητηθούν και οι κύριες παρεμβάσεις των 4 συστημικών τραπεζών: 1) απόρριψη της αίτησης της Folli Follie για παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής, 2) εξαίρεση του ενεχύρου επί μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης, αν το Δικαστήριο αποδεχθεί την αίτηση και 3) απαγόρευση στην εταιρεία να συναινεί στην εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της υπέρ πιστωτών της. 

Εκτός της FF Group αίτηση προστασίας έχουν καταθέσει και οι: FF συμμετοχών (με έδρα το Λουξεμβούργο) και η Κουτσολιούτσου Αικατερινη (συζ. Δημητρίου). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με το μερίδιο της FF στα Αττικά Πολυκαταστήματα.

O κύβος ερρίφθη για το ποσοστό στα attica

Τα παραπάνω επιταχύνουν τις εξελίξεις αναφορικά με την πώληση του μεριδίου της F.F. Group στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικά Πολυκαταστήματα. Αυτό το 35,7% της αλυσίδας πολυκαταστημάτων θεωρείται φιλέτο στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων της F.F. Group - καθώς πρόκειται για αναπτυσσόμενη εταιρεία, κερδοφόρα (με ετήσια λειτουργικά κέρδη πάνω από 16 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 180 εκατ. ευρώ), με υψηλά επίπεδα ρευστότητας και ικανό management. Η εταιρεία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από επιχειρηματικό σχήμα (τους κ.κ. Kωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη και Αλέξη Σγουμπόπουλο) που κατέχει το 55,6% της εταιρείας και το δικαίωμα προτίμησης σε ενδεχόμενο πώλησης. Αν και η αποτίμηση του επίμαχου μεριδίου δεν είναι καταγεγραμμένη, εκτιμάται πάνω από 100 εκατ. ευρώ από παράγοντες της αγοράς. Σημειώνεται ότι στα βιβλία της F.F. Group εμφανίζεται σε αξία κτήσης, ήτοι 5 εκατ. ευρώ, που δεν αντανακλά καν την προσέγγιση βάσει ιδίων κεφαλαίων που ανεβάζει τον πήχη στα 30 εκατ. ευρώ. Προφανώς απαιτείται διενέργεια ανεξάρτητων αποτιμήσεων. Σε αυτή τη φάση, πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τις όποιες επαφές για την τύχη του παραπάνω μεριδίου να είναι διερευνητικές. Οι συζητήσεις θα πάρουν επίσημη μορφή εφόσον εξασφαλισθεί η δικαστική επικύρωση σήμερα προκειμένου να ανοίξει τυπική διαγωνιστική διαδικασία.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα